НОВИНИ

Забавата "Лига Европа“

време мачовете лига европа лудогорец приема бетис
bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 16.02.2023
Чете се за: 06:30 мин.
Спорт
Слушай новината

От дълги години от УЕФА се опитват да превърнат Лига Европа в по-конвертируем и „вкусен“ за аудиторията продукт. И трябва да им се признае, че донякъде успяха. Чрез собствените си ходове и чрез отлично стечение на обстоятелствата. Създаването на трети по сила европейски клубен турнир – Лигата на Конференциите – пое доста от нежеланите и неатрактивни участници (предимно от Източна Европа), които вече много трудно могат да се доберат дори до Лига Европа. Справка – носителят на Купата на България за миналия сезон отиде да играе в квалификациите за Лигата на Конференциите и изобщо нямаше достъп до втория по сила турнир на Стария континент.

Единственият начин, по който можем да излъчим представител в груповата фаза на Лига Европа, е шампионът на страната да отпадне в пресявките за Шампионската лига и да продължи европейския си поход във втория по престиж турнир. Точно както се случи с Лудогорец. Парадоксално или не – в момента можеш да си пробваш късмета в три различни състезания в рамките на една кампания – разградчани отпаднаха от Динамо Загреб в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, след което елиминираха Жалгирис и се озоваха в групите на Лига Европа. Там завършиха трети след Бетис и Рома и хоп – в елиминационния етап на Лигата на Конференциите, където ги очаква белгийският Андерлехт. Самата Лига Европа получи полезен щит от УЕФА, който я превърна в много по-вълнуващо състезание, в което участват (особено след Нова година) изключително привлекателни отбори от силните западноевропейски първенства.

Само ще споменем някои от тимовете, на които им предстои да подновят приключението тази вечер в така наречения плейофен елиминационен рунд – Ювентус, Спортинг Лисабон, АЯКС, Унион Берлин, Байер Леверкузен, Монако, Севиля, ПСВ Айндховен, Рома. За капак съдбата събра и други два отбора да играят в този кръг, дуелът между които е достоен поне за ¼-финал в Шампионската лига – Барселона и Манчестър Юнайтед (само припомням, че двата състава играха финал помежду си в ШЛ през 2009 и 2011). В 1/8-финалите към победителите от този плейофен рунд ще се присъединят още Арсенал, Реал Сосиедад, Бетис, Фейенорд. Всъщност от 24-те останали отбора в Лига Европа има само 2 от Източна Европа – Шахтьор Донецк и Фенербахче, както и два от централната част на континента – Ференцварош и Ред Бул Залцбург.

Сами разбирате, че и този турнир вече е в лапите на богатите и е трудно да седнеш на една маса с тях. Това не е задължително да е лошо – ние може и да се оплакваме, че не ни искат особено яростно в евротурнирите и възможността ни да ги покоряваме е обидно малка, но за безпристрасните зрители мачове между Барселона и Манчестър Юнайтед, АЯКС и Унион Берлин, Байер Леверкузен и Монако и Севиля и ПСВ Айндховен изглеждат доста по-съблазнително от Шахтьор Донецк и Рен, няма какво да се лъжем. Обективността изисква да кажем, че Лига Европа вече е доста по-примамлива за наблюдаване и не изглежда като досаден ангажимент за телевизиите след два натоварени дни в Шампионската лига във вторник и сряда. За финал – хвърляме по един поглед на по-вълнуващите срещи днес, за които така или иначе вече загатнахме в горните редове.

Барселона и Манчестър Юнайтед се срещнаха за последно извън Шампионската лига преди повече от 30 години. Каталунците и „червените дяволи“ се изправиха един срещу друг във финала за Купата на носителите на Купи през 1991, когато англичаните спечелиха с 2:1 с 2 попадения на Марк Хюз в Ротердам.

Феновете на АЯКС може и да са притеснени от формата на отбора напоследък, но със сигурност ще имат поводи за оптимизъм преди двубоя срещу Унион Берлин. Нидерландците спечелиха последните си шест домакинства в Лига Европа (и предшественика й Купата на УЕФА) срещу германски представители с разлика от поне 2 гола в своя полза.

Няма да е особена изненада, ако предположим, че Ювентус ще се бори здраво за триумф в Лига Европа, след като тимът се просто с 15 точки от актива си в Калчото и няма как да спечели квота за Шампионската лига през вътрешното първенство. За „Старата госпожа“ се задава мач срещу Нант. По-рано през сезона Пари Сен Жермен спечели с 2:1 в Торино и стана първият френски отбор, побеждавал Юве като гост в мач от евротурнирите. Надежда за Нант?

Никой не може да определя друг отбор за фаворит в Лига Европа, докато Севиля е все още в турнира. Рекордьорът по титли в надпреварата има за съперник ПСВ Айндховен и трябва да бъде особено внимателен – нидерландицте бяха най-резултантият отбор в тазгодипната групова фаза с 15 отбелязани гола.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов, Константин Стоилов и Калин Златков преминаха квалификацията в гигантския слалом на световното първенство
Алберт Попов, Константин Стоилов и Калин Златков преминаха квалификацията в гигантския слалом на световното първенство
Откриват "Берлинале" с реч на Зеленски
Откриват "Берлинале" с реч на Зеленски