НОВИНИ

Задържаха 45-годишна жена за съучастие в телефонна измама

Задържаха 45-годишна жена за съучастие в телефонна измама
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 14.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

45-годишна жена от село Георги Дамяново е установена и задържана като съучастник в телефонна измама, съобщават от полицията в Шумен.

Работата по случая започнала след сигнал, че възрастна жена от Шумен станала жертва на измама по познатата схема – непознат звъни на телефона на жертвата, представя се за лекар и ѝ съобщава, че нейна близка има нужда от операция, а за лечението са необходими пари. Сумата от 4500 лева възрастната жена хвърля през терасата и едва по-късно осъзнава, че е измамена.

Криминалисти от РУ-Шумен влизат в дирите на помагача на телефонната измама и вчера, след проведени множество действия, е установена и задържана. Арестуваната жена обяснила, че попаднала в схемата, след като пуснала обява, че търси работа.

С нея се свързал мъж, който се представил за лекар. Обяснил, че е собственик на клиника за смяна на стави и има нужда от куриер, който да му носи документи и капаро от възрастни хора. Обещал за всеки курс да ѝ плаща между 200 и 300 лева. На 17 май я потърсил по телефона, пратил я на адрес в Шумен, тя взела хвърления пакет с пари, който трябвало да достави в Русе, но така и не се срещнала с „лекаря“. Оставила парите в кош за боклук, като за куриерската услуга си взела обещаното възнаграждение. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

От полицията напомнят на хората, които търсят работа чрез обяви, да бъдат изключително внимателни. Ако получат предложение за работата във фирми без договори като куриери на документи и парични суми, които да бъдат оставяни до табели на населени места, камъни и други нетипични места, е сигурен белег, че става въпрос за измама. Съучастниците в измами - т.нар. мулета и помагачи, също носят наказателна отговорност, уточняват властите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви законови промени за изкуствения интелект подготвя ЕП?
Какви законови промени за изкуствения интелект подготвя ЕП?
Медиите в Сърбия: Младен Кръстаич е получил ултиматум, за да остане начело на българския национален отбор
Медиите в Сърбия: Младен Кръстаич е получил ултиматум, за да остане начело на българския национален отбор