НОВИНИ

Законът за БНБ скара депутатите в парламента

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:03, 17.01.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание се събира на редовно заседание. В дневния ред е предвидено обсъждане на законопроекта за БНБ след приемането на еврото.

Проектът трябва да замени изцяло досегашния закон за БНБ, влязъл в сила през 1997 година. Кабинетът предлага новият закон да влезе в сила от 1 януари 2025 г. - засега това е и датата, в която България ще премине към еврото.

С приемането на новия закон БНБ ще претърпи сериозни трансформации след близо четвърт век в системата на валутен борд. Ще се даде възможност и на България да определя финансовата политика в еврозоната с право на глас. Новият закон не предвижда промени в състав на Управителния съвет на БНБ, нито начинът им на избор - трима от НС и трима от президента.

Дебатът в парламента обаче не е по същество, а отново се водят спорове за това кога трябва да приемем еврото:

"Не можем ние да предложим на българските граждани едно членство, без да знаят ползите, без да знаят какви ще бъдат минусите за българската икономика, без българските предприемачи да бъдат уведомени и да предприемат бъдещи действия. Защото не всички сектори ще са облагодетелствани и когато гуверньорът обещава подобен анализ, е съвсем нормално той да изпълни своето обещание. Докато такъв анализ няма в този парламент, предлагам да отпадне гласуването на този законопроект", коментира Драгомир Стойнев - ПГ на БСП.

"Този закон урежда въпроса как ще оперира БНБ, когато след две, седем или двайсет години влезем в еврозоната. След това, не преди. Той не решава въпроса кога влизаме в еврозоната, не решава въпроса защо влизаме. Той просто казва - "ако някой ден влезем, БНБ ще действа ей така". Докато влезем, ще действа по сегашния закон", отговори Георги Ганев - ПГ на ПП-ДБ.

"В преходните и заключителни разпоредби на Закона за БНБ алинея трета казва, че този закон отменя закона за БНБ, обнародвам... да не изчитам всичко. Не "когато влезем в еврозоната", не "когато отменя", каза Цончо Ганев - ПГ на "Възраждане".

Предвидени бяха и изслушвания на министри, които обаче бяха отложени за утре. Регионалният министър Андрей Цеков и министърът на енергетиката Румен Радев ще отговарят на въпроси относно енергийното обновяване на сградния фонд. Очаква се да бъде изслушан и министърът на отбраната Тодор Тагарев във връзка с посещението му в САЩ.

Снимки: БТА, БГНЕС (архив)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идентифициране, съхранение и оползотворяване на опасни отпадъци
Идентифициране, съхранение и оползотворяване на опасни отпадъци
Втородивизионният Бристол Сити отстрани елитния Уест Хем от Купата на Англия
Втородивизионният Бристол Сити отстрани елитния Уест Хем от Купата на Англия