НОВИНИ

Закриват центъра за бежанци в Бургас, Морска гара става буферна зона

закриват центъра бежанци бургас морска гара става буферна зона
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 26.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Започна организацията по преместване на украинските бежанци, настанени в хотели по Южното Черноморие. Досегашният Кризисен център в Бургас, който е обособен в Морската гара, ще се превърне в буферна зона за изчакване. От там бежанците ще се насочват към жп гарата в морския град, за да бъдат извозени до съответните нови места за настаняване.

До този момент близо 300 места за настаняване у нас са изявили желание да участват в новата програма за 10 и 15 лева, които ще получат като помощ за настанен бежанец от Украйна.

Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени

По предварителни данни от проведените анкети над 22 000 украинци са заявили желание, че искат да останат настанени в хотели и след 31 май.

"Процесът ще бъде следният - към хотел "х" в Слънчев бряг ще бъдат изпратени автобуси, които трябва да вземат хората от хотела, които трябва да бъдат разселени. Извозват ги към Морска гара, която ще се превърне в буферен център. В момента я разчистваме, махаме хуманитарната зона, за да може да приеме възможно най-много хора. Изчакват в рамките на деня да им дойде влака. Ако държавата не е готова с конкретна база и с конкретни места за настаняване и разселване, а хората трябва да излязат от хотела, в момента се обсъждат и подготвят други буферни зони, както казах, разговарях с една база на Министерството на отбраната в Сарафово, където да бъдат разположени пак буферно в рамките на един-два дни, да преспят там хората, докато им се осигури транспорт до съответните нови места за настаняване", каза заместник областният управител на Бургас Тодор Иванов.

Обявиха сумите и условията за подпомагане в новата програма за украински бежанци

Автор: Давид Сукнаров

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте отговорите от външното оценяване по български език за 4-ти клас
Вижте отговорите от външното оценяване по български език за 4-ти клас
Отиде си трикратният европейски шампион по борба Еньо Тодоров
Отиде си трикратният европейски шампион по борба Еньо Тодоров