НОВИНИ

Западът следи отблизо събитията в Русия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:02, 24.06.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Белият дом определи ситуацията с "Вагнер" като реална и сериозна. Президентът Джо Байдън е информиран и се консултира със съюзниците и партньорите си.

От Европейската комисия заявиха, че случващото се в Русия е вътрешен въпрос и продължават да следят ситуацията.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е в контакт с европейските лидери и партньорите от Г-7. Нашата подкрепа към Украйна и президента Володимир Зеленски е непоклатима, се казва в туит на Мишел.

Правителството на Обединеното кралство свика извънредно заседание на комитета за кризисни ситуации Кобра. Британският премиер Риши Сунак призова "всички страни да бъдат отговорни".

"Следим отблизо развитието на ситуацията. В контакт сме с нашите съюзници. Но най-важното е всички страни да бъдат отговорни и да защитават цивилните", заяви Риши Сунак.

Френският президент Еманюел Макрон "следи ситуацията много внимателно". "Оставаме фокусирани върху подкрепата за Украйна", заявиха от Елисейския дворец.

Германският външен министър Аналена Бербок е обсъдила ситуацията в Русия с колегите си от Г-7. Канцлерът Шолц се информира непрекъснато. Берлин препоръча да се избягват централната част на Москва и правителствените и военните сгради в руската столица.

Ситуацията в Русия е сериозна. Продължавам да следя отблизо развитието ѝ с моите служби, за да видим какъв ефект ще има върху конфликта, се казва в туит на военния министър на Белгия Людивин Дедондер.

Норвегия препоръча да се избягват пътувания в Русия, Дания посъветва гражданите си в страната да останат във вътрешността ѝ. Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом написа в Туитър: "Правителството следи отблизо ситуацията в Русия. Ситуацията е сериозна."

Владимир Путин е разговарял с турския си колега Реджеп Ердоган, който е изразил подкрепа за Кремъл.

Беларус остава съюзник на Русия, вътрешните спорове са "подарък за колективния Запад", обяви Съветът за сигурност в Минск.

Иран обяви, че подкрепя господството на закона в Руската федерация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима футболисти се присъединиха към лагера на Ботев Пловдив в Банско
Четирима футболисти се присъединиха към лагера на Ботев Пловдив в Банско
Премиерът свиква съвещание във връзка с изострената ситуация в Русия
Премиерът свиква съвещание във връзка с изострената ситуация в Русия