НОВИНИ

Западните съюзници продължават да укрепват бойната мощ на Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:42, 22.04.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия експулсира "повече от 20" германски дипломати в отговор на прогонването на същия брой руски представители в Берлин. В същото време западните съюзници продължават да укрепват бойната мощ на Украйна във войната с Русия. Испания изпрати по море шест от обещаните 10 танкове "Леопард-2". Украинските военни вече получиха такива машини от Германия, Канада и Полша. Обещаните 31 американски танка "Ейбрамс" значително ще подпомогнат Киев в конфликта с Русия, но това оръжие не е панацея, предупреди председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили.

Шест испански танка "Леопард" - две от по-старата модификация А4 и бронирани бойни машини, отпътуваха с товарен кораб към Полша. Оттам техниката ще бъде прехвърлена в Украйна, която се подготвя за пролетна контраофанзива. Испания ремонтира още четири машини. От седмици страната обучава 40 украински танкисти и 15 механици. Съюзниците от НАТО обещаха на Украйна 48 танка "Леопард-2".

Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че е постигнато споразумение за създаване в Полша на център за ремонт на германските танкове, действащи в Украйна. Страните са се договорили за начина на финансиране на центъра, което възлиза на 150-200 милиона евро годишно и той може да заработи до края на май.

"Всички участници изразиха принципна готовност да допринесат финансово. Това показва нашата решимост да устоим. Путин не може да спре времето. Ние ще действаме с постоянство и упоритост", каза Борис Писториус - министър на отбраната на Германия.

Съединените щати скоро ще започнат обучение на украински военни за работа с танкове "Ейбрамс". През следващите седмици, вероятно в края на май, тренировъчните машини ще пристигнат в Германия за начало на курсовете на полигона "Графенвьор". Обучението ще продължи 10 седмици и ще обхване стотици украински танкисти.

"Трябва да сте сигурни, че използвате танковете си в комбинация с артилерия на механизирана пехота. Всичко да е синхронизирано с разположените сили. Така че в този случай няма панацея. Но аз мисля, че щом бъде доставен и приведен в оперативна готовност, танкът М-1 ще бъде много ефективен на бойното поле", каза ген. Марк Мили.

Във фокуса на завършилата среща на съюзниците на Украйна в авиобаза Рамщайн бяха противовъздушната отбрана и снабдяването с боеприпаси, но не и настояването на Киев да получи съвременни бойни самолети.

"Към този момент смятаме, че Украйна се нуждае най-спешно от наземно базирана противовъздушна отбрана. Тя позволи на украинските сили да не допуснат значително влияние на руските военно-въздушни сили върху бойните действия", заяви Лойд Остин - министър на отбраната на САЩ.

Тази седмица Вашингтон обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 325 милиона долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абу-Муслим Амаев спечели бронзов медал за България от европейското по борба в Загреб
Абу-Муслим Амаев спечели бронзов медал за България от европейското по борба в Загреб
Пропадането на Байерн продължи със загуба от Майнц в Бундеслигата
Пропадането на Байерн продължи със загуба от Майнц в Бундеслигата