НОВИНИ

Заплатите в производството - ще достигнат ли нивата на тези в IT индустрията

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 23.09.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Значителен ръст на парите за висококвалифицираните кадри в производствената сфера. Причината е, че търсенето е по-голямо от предлагането. Ще достигнат ли нивата на заплащане в IT индустрията?

1957 лв. е средната работна заплата в България през второто тримесечие

Над 200 са компаниите в "Тракия икономическа зона" край Пловдив, където все повече се търсят инженери и оператори-техници. За да задържат добрите си специалисти предприятията осигуряват все по-конкурентно заплащане, обяснява изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона".

"Ако допреди 3 - 4 години една заплата около 3000 лева беше добра за един добре квалифициран инженерен кадър, в момента това е вече около 5000 лева", заяви Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

Възнаграждението може и да е по-високо, тъй като компаниите оценяват и личния принос на служителите. В един от заводите в "Тракия икономическа зона" всеки ден произвеждат около 150 000 слаботокови прекъсвача за външния пазар. В предприятието работят 800 служители, като приоритет е квалификацията им заради автоматизираното производство.

"Вярваме, че сме взели правилната посока и тя е изцяло в иновации и технологии, които дават така че да можем да произвеждаме повече и по-лесно. Това натурално започна да променя и профилите на служителите, които работят във фабриките и всъщност търсим все повече компетенции", допълни Мариела Димитрова, експерт "Управление човешки ресурси" в завода.

Голяма част от мениджърите в завода са преминали през различни позиции преди да станат ръководители.

Сред тях е Тони Кибарева, която на 18 години започнала там работа като монтажник и междувременно завършила две висши образования и технически курсове. Така 11 години по-късно тя вече е мениджър "Производство" и ръководител на 300 служители.

"Обученията, които ни се предлагат постоянно, да не кажа няколко пъти в годината, възнаграждението, което получаваме, е спрямо постижение, заслуги. Това е нещото, което ме е държало толкова време, което ме е мотивирало да остана, защото всеки труд се заплаща, дали със знание, дали финансово, ти усещаш едно от удовлетворение накрая", коментира Тони Кибарева, мениджър "Производство".

Заплащането на инженерните кадри в производството се повишава с около 10-15 процента на година, но все още не може да достигне възнагражденията на високоспециализираните IT специалисти в частния сектор, обяснява Светлин Илиев, който е председател на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия" и член на борда на директорите на Европейската организация по киберсигурност. Заплатите са различни и в отделните региони на страната.

"IT специалист в община може да получава и около 900-1000 лева чисто, ако той работи в голяма международна компания и наистина има много търсени умения може да достигне спокойно до 15-20 хиляди месечна заплата", каза още Светлин Илиев, председател на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия".

От Европейската агенция по киберсигурност са установили, че в следващите три години ще има нужда от три милиона специалисти в тази област. Високо специализирани технически кадри за българското производство също липсват, а осигуряването им е въпрос на държавна политика, казват от бранша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова загуби финала на двойки на турнира по тенис в Пазарджик
Гергана Топалова загуби финала на двойки на турнира по тенис в Пазарджик
България и Босна и Херцеговина подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта
България и Босна и Херцеговина подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта