НОВИНИ

Илхан Кючюк: Предстоят срещи във Виена и в Хага за приемането на България в Шенген

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 23.09.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Поредица от съвместни инициативи в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген предприемат евродепутатът Илхан Кючюк и румънският му колега Влад Ботош.

Конференцията по темата, която вчера започна в Русе, днес продължава и в Гюргево. През следващите месеци предстоят срещи и в други европейски столици.

"Аргументът, че не охраняваме добре границите си, е нерелевантен. Той се използва популистки, за съжаление. Ние нямаме необходимост да обясняваме на европейските ни партньори колко е важно България и Румъния да бъдат в Шенген, защото те го знаят. Но имаме проблем с две държави и сме заключени в тяхната вътрешна политика", каза Кючюк в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Да се отменят таксите за преминаване по Дунав мост край Русе. За това призова евродепутатът от Румъния Каталин Друла. Той заедно с евродепутата Илхан Кючюк посетиха граничния пункт. Друла и Кючюк заявиха, че вече са извършени законодателни промени за борбата с корупцията и дадоха добрият пример за противодействието на мигрантската криза.

Заедно с колегата си Влад Ботош, Илхан Кючук организира сходна среща и в съседния румънски град Гюргево, където разясниха колко е важно всички институции, бизнесът и различните общности от двете страни на река Дунав да работят заедно за тази кауза.

Илиана Иванова: Приемането на България в Шенген е и мой приоритет

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Кубатов ще се бори за бронзово отличие на 72 кг класически стил на световното първенство в Белград
Стоян Кубатов ще се бори за бронзово отличие на 72 кг класически стил на световното първенство в Белград
Би Ти Ви се разделя с Антон Хекимян
Би Ти Ви се разделя с Антон Хекимян