НОВИНИ

Празникът на независимостта продължава във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 23.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Празникът на независимостта продължава във Велико Търново - с възстановка на пристигането на княз Фердинанд и министрите от правителството на Александър Малинов за обявяване на независимостта.

Тази сутрин на емблематичната гара "Трапезица" пристигна ретро влакът "Корона експрес", включващ и личния вагон на цар Борис III, теглен от парен локомотив.

Пътуване с ретро влак (Снимки)

Точно както през 1908 година, десетки хора се събраха и днес, за да посрещнат княз Фердинад и официалната делегация и да чуят отново манифеста, с който България е обявена за независимо царство. В пресъздаването на събитията се включиха актьори от великотърновския театър, клубове за исторически възстановки и курсанти от Националния военен университет. Част от събитието е атракционно пътуване от Горна Оряховица до Трявна с ретро влака „Корона Експрес".

"Много истинно усещане, съпреживяхме момента на 100%. Много е хубаво човек да бъде независим, свободната воля е дадена от нашия създател изначало и ние по природата и по благодат трябва да я упражняваме ", каза Атанас Парушев - участник.

"За мен лично това е най-големият, най-великият български момент и ви уверявам, че се чувствам прекрасно. Българската интелигенция винаги се е стремила към културна, съвременна Европа, към която тя е част от хиляди години. Моментът е наистина прекрасен", заяви Нейко Генчев - зам.-кмет на община Велико Търново.

На гарата Фердинанд беше посрещнат с военен ритуал. Пред събралото се множество князът прочете манифеста за обявяване на Независимостта, написан във влака. След това на пишещата машина на тогавашния търновски кмет манифестът беше отпечатан и връчен на вестоносец на кон, който тръгна да го разпространява сред търновци.

Беше пресъздаден и моментът, когато тогавашният председател на Народното събрание Христо Славейков предлага Княз Фердинанд да приеме титлата „цар на България“.След посрещането на гара „Трапезица“, царят и министрите се отправиха към църквата „Св. 40 мъченици“, където отново манифестът бива прочетен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Би Ти Ви се разделя с Антон Хекимян
Би Ти Ви се разделя с Антон Хекимян
Отборът на Света поведе с 4:0 точки срещу тима на Европа след първия ден на турнира "Лейвър къп"
Отборът на Света поведе с 4:0 точки срещу тима на Европа след първия ден на турнира "Лейвър къп"