НОВИНИ

Ще бъде ли изградена военна база на НАТО край Ямбол?

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 23.09.2023
Чете се за: 05:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Войната в Украйна пренареди приоритетите на НАТО в Европа. През последните месеци засилването на източните граници на Алианса влезе в новите регионални планове. За България стана ясно, че страната ни трябва да подготви инфраструктурата си така, че да успее да приюти на наша територия една бригада - т.е. до 5000 военни.

В тази връзка през седмицата стана ясно, че един от терените, който се разглежда, е този край Кабиле. Министърът на отбраната Тодор Тагарев лично разясни параметрите и ползите от бъдещото съоръжение в Сливен, но гражданите на Ямбол все още са силно притеснени.

Село Кабиле се намира само на няколко километра от Ямбол, от авиобаза Безмер, полигон Ново село, жп гара и морето. И в момента в непосредствена близост до селото има войскови район. Това са и конкретните изисквания за изграждането на нова инфраструктура за военнослужещите на многонационалната бойна група.

По думите на министър Тагарев съоръжението ще бъде инфраструктура за българската армия, ползвана от съюзниците от НАТО. Министърът на отбраната откри в Сливен реновирано отделение на военната болница, която се намира на около 25 километра от Кабиле.

"Армията почти нищо не е строила по отношение на казармен фонд. Много години бюджетите падаха. Съкращаваше се числеността на армията. Сега тенденцията е обратната. Благодарение на Русия, която поведе пълномащабна война срещу Украйна и която не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и другите членки на НАТО ние сме длъжни да вземаме мерки. Тези мерки са засилена бдителност от страна на НАТО и повишаване капацитета за възпиране и отбрана", заяви военният министър Тодор Тагарев.

В бъдещия военен обект ще бъдат базирани между 1000 и 1500 военнослужещи, като инфраструктурата ще бъде планирана за поемане и на по-голям капацитет. Администрацията не коментира ще има ли военна техника и каква в обекта. Министърът на отбраната смята, че няма причина хората да се притесняват от изграждането на подобна база.

"Не само многонационалната бригада, която е разположена в този нов обект, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор и когато се повиши вероятността за началото на агресията армията няма да стои в казармите си и да чака нещо да се случи. Тя ще се изнесе от там, ще си вземе райони, ще осигури охраната, отбраната, включително противовъздушна и противоракетна", допълни Тагарев.

Ползите от изграждането на новата военна инфраструктура според Министерството на отбраната са много. Те бяха представени на конференция преди дни в Сливен, в която участва и областният управител на Ямбол.

"Първа цел и отговорност на Министерството на отбраната е сигурността на нашата страна и това е ползата, която изтъкна. Втората полза, на която се спряха, беше икономическата полза. Възможностите на бизнеса. Както във връзка с изграждането и строителството на такава инфраструктура, съоръжения, сгради, така и впоследствие поддържането на тази сграда и съоръжението, снабдяването, сключването на дългогодишни договори за услуги, стоки, откриването на нови работни места и понижаването на безработицата. Друга полза, която се изтъкна, пак е в аспекта на сигурността, а именно в случаите на бедствия и кризи, когато гражданите на съответното населено място ще могат да ползват капацитета на тази многонационална бойна група посредством техните хора и техника, с които да ограничават доколкото е възможно последствията от бедствията или за възстановителни цели", коментира Биляна Кавалджиева, областен управител на Ямбол.

Хората от Ямбол и региона обаче не са на същото мнение. В града от няколко месеца има и подписка срещу изграждането на съоръжението край Кабиле.

Съществуващият военен район край Кабиле е на територията на община Ямбол, но се оказа, че общината не е била уведомена за проведената в Сливен среща, нито е потърсен контакт с нея.

"Нормално е министърът да дойде в нашия град и да чуе лично от първо лице мнението на нашите съграждани. Навсякъде се говори, че тези военнослужещи от НАТО ще пазят Ямбол, но е добре да си зададем въпроса от какво ще ни пазят. Дали Ямбол няма да се превърне в една цел с тяхното присъствие, но отново казвам решаващо и най-важно е мнението на нашите съграждани", каза още кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Според Тодор Тагарев обаче подобни решения в историята на страната ни са вземани само от Министерството на отбраната. А окончателното решение къде ще бъде изградена новата инфраструктура ще бъде представено в Народното събрание.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда записа трети пореден шампионатен успех след победа над Хебър
Арда записа трети пореден шампионатен успех след победа над Хебър
Семен Новиков се класира на полуфиналите на световния шампионат по борба в Белград
Семен Новиков се класира на полуфиналите на световния шампионат по борба в Белград