НОВИНИ

Започна онлайн кандидатстването за първокласници в София – какви са правилата

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:44, 21.04.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Още

От днес започна онлайн кандидатстването за първокласници в София. То ще продължи до 21 май, а първото класиране ще бъде обявено на 1 юни.

Около 12 000 първокласници ще прекрачат прага на 158 общински училища през септември, а кандидатстването за тях тази година ще бъде изцяло онлайн.

Водещ принцип при приема отново ще бъде уседналостта. В първа група попадат деца с адрес в района на училището, непроменян в последните три години.

Във втората - с променян през последните една до три години адрес, в третата- с промени в адреса през последната година и в четвъртата- които живеят извън района на училището. Прилежащите райони на училищата отново дават най-много точки при кандидатстване.

Моментът, в който е подадено заявлението, няма отношение към класирането.

Антония Михайлова подава заявлението за дъщеря си в първия ден от кампанията. Макар че кандидатства онлайн и всичко трябва да бъде бързо, майката на бъдещата първокласничка среща трудности. Във всяко от петте училища, в които подава документи, заявлението изглежда по различен начин.

Антония Михайлова, майка на бъдещ първокласник: От сутринта се чувам с доста майки и всички са объркани относно попълването на заявлението къде какво трябва да попълнят как да го попълнят. Просто това сваляне на декларацията, сканиране, изпращане, аз съжалявам, че не си взех отпуска днес, за да мога да свърша всичко това в един ден.

За улеснение на родителите, на сайта на Столичната община е приложено типово заявление, което родителите да попълнят и след това да изпратят в избраното от тях училище.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование: Всички обстоятелства, свързани със семейно положение, адрес, удостоверение за децата, ще се проверяват по служебен път, няма да има такси, така че се надяваме много лесно и удобно за родителите да могат да кандидатстват в съответното училище.

Подаването на заявленията онлайн ще спести време, чакане по опашките и нерви на родителите

Доц. д -р Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование: Действително наше задължение е да минимализираме риска пред родителите и пред децата, така че смятам, че това е едно удачно решение за ситуацията, в която се намираме.

Онлайн кандидатстването не е новост за столичното 125-о училище. Вече шест години там имат разработена онлайн система за подаване на заявления и за класиране на първокласниците. Още в първия ден на кампанията до ранния следобед са получили 134 заявления.

Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев": Когато се изпрати заявлението, подателят автоматично получава имейл, за това че заявлението е регистрирано в нашата система, имейлът включва и входящия номер на заявлението и самото заявление, което може да се визуализира.

Първокласниците тази година ще бъдат с 500 повече от миналата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момичета в Италия показаха забележителни умения по тенис на покривите на блокове
Момичета в Италия показаха забележителни умения по тенис на покривите на блокове
България е с най-ниска оценка за свобода на медиите в ЕС
България е с най-ниска оценка за свобода на медиите в ЕС