НОВИНИ

Липса на кворум провали извънредното заседание на НС за изслушване на премиера Борисов

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:10, 21.04.2020
Чете се за: 01:58 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Липса на кворум провали извънредното заседание на Народното събрание за изслушване на премиера Борисов по повод мерките около извънредното положение.

Изненадващо ГЕРБ отказаха да участват в заседанието с мотив, че трябва да дават пример и да не се събират без необходимост и така да стават евентуални разпространители на вируса.

БСП внесоха повторно искане за свикване на ново заседание и обвиниха премиера в бягство.

В изявление малко преди началото на заседанието в 13.00 часа от ГЕРБ обявиха, че няма да участват. Без тяхното участие и това на патриотите и Воля, които отсъстваха, нямаше как да се събере кворум и стана ясно, че изслушването на премиера няма да се проведе.

Председателят на парламента удължи регистрацията до 13,15 и тогава се регистрираха 91 народни представители при изискане за 121-ма за провеждане на заседание.

Регистрираха се основно депутати от БСП 73, 14 от ДПС, двама от Обединени патриоти и един от независимите.

Решението на ГЕРБ не е изненадващо. Те отдавна се противопоставят на опитите на опозицията да привиква непрекъснато министър-председателя, особено сега, когато приеха специален режима на работата си.

Освен скупчването им на едно място като мотив, другият им е, че при всекидневните редовни брифинги БСП няма какво да научи повече от това, което се говори всеки ден.

И БСП не изглеждаха изненадани. Бяха готови с реакция. За пореден път обвиниха премиера, че се крие и не знае какво са думи като парламентаризъм и държавност.

10 минути преди заседанието от ГЕРБ отказаха да участват в извънредното заседание с аргумент, че не може да правят обратното на онова, към което призовават хората.

Менда Стоянова,депутат от ГЕРБ: Ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата в парламента, което след това да се разнесе в цялата държава.

Вторият аргумент на управляващите беше, че имат прието решение за периода на извънредно положение.

Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ: Ние работим в парламентарна република. Парламентът не е затворен, но той работи в извънредно положение. Това означава, че следва и трябва да се събира и работи тогава, когато трябва да се вземат важни решения, касаещи законодателството, касаещи извънредното положение.


От опозицията реагираха във вид на обръщение към българските граждани. Обвиниха премиера, че се е скрил от въпросите и тревогите на хората.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП: Правителството в дните в които тече кризата, създаде хаос, внушава ви страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата.


Според левицата управляващите използват страха от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, фалитите и неясното бъдеще.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП: Ние днес искаме от тях ясен план за бъдещето, ясен план за извеждане на България от кризата, ясен план за вашия живот оттук -нататък


Корнелия Нинова за пореден път обвини премиера в еднолична власт.

Корнелия Нинова , председател на ПГ на БСП: Ако позволите една бележка - не ГЕРБ решиха днес да не се регистрират. Борисов им нареди. Нали знаете, че те не правят нещо без нареждане. Отговорността е негова лична и персонална .


Коалиционните партньори бяха единодушни.

Борис Ячев, депутат от "Обединени патриоти": Просто тук щеше да се превърне в едно празно говорене. Не виждам смисъл от подобен вид изслушване.

Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ: Не искаме да ставаме съучастници в това една политическа сила и най-вече ръководството и лидерката на тази политическа сила да използват парламента за личен ПР.

От БСП са категорични, че ако се наложи ще внасят няколко пъти искания за изслушване на премиера.

В срок до 7 дни председателят на парламента трябва да свика ново заседание по второто искане на БСП.

Кога ще е то и ще се състои ли този път, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо в Белгия има толкова много жертви на COVID-19?
Защо в Белгия има толкова много жертви на COVID-19?
Неверни са съобщенията, че Ким Чен Ун е в тежко състояние
Неверни са съобщенията, че Ким Чен Ун е в тежко състояние