НОВИНИ

Отмениха часовите ограничения за влизане и излизане от София (ОБОБЩЕНИЕ)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 21.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:58 мин.
Сигурност и правосъдие

Часовите ограничения за влизане в София са отменени със заповед на здравния министър.

Въпреки това преминаващите трябва да предоставят декларация, с която да докажат основанието за влизане или излизане от столицата.

Премиерът Борисов не скри разочарованието си от нарушителите на препоръките по Великден.

Край на двучасовите прозорци сутрин и вечер за влизане в София.

Те действаха 4 дни - само по време на празниците. Километрични опашни по основните входове, изнервени и връщани шофьори - такава беше ситуацията и тази сутрин.

От днес влизането и излизането е възможно по всяко време, но само с основателна причина. Хората отново ще трябва да предоставят декларации.

Работещи пазари и възстановяване на имунизациите, женските консултации и плановите операции също вече влизат в графата "разрешено".

Министър-председателят Борисов все пак обеща да се мисли за допускане на хората в парковете и в планините при спазване на необходимата дистанция. Премиерът благодари на служителите на МВР. Те ще бъдат финансово наградени.

От вчера 5 от мерките са облекчени - отчете министър-председателят Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Отварянето на пазарите - работеха вчера, махнахме прозореца днес, за да могат тези, които влизат и излизат на работа, да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата - женските консултации и плановите операции - 5. Защото ми омръзна да слушам как някъде облекчавали мерките. Питам - кое да облекчиме още?

Премиерът не скри разочарованието си от нарушителите на препоръките по Великден. Смята, че мерките не сработили достъчно.

Бойко Борисов - министър-председател: То какво оставаше - да извадят пушки или тояги и да ги връщат, върнахме много, обяснявахме много, карахме се много, подиграваха се с полицаите. Армията като излезе вече с шмайзерите, вече не е красива работа. Резултатите идват във вторник - ще видиме сряда, четвъртък, петък след това летуване, което беше по празниците.

А първия работен след серията почивни дни започна с опашки и нерви по КПП-тата за мнозина.

В 8 сутринта на АМ "Тракия" колоната от автомобили в посока София беше 10 километра.

Полицай: Къде са телефоните? Не сте ги написали. Отбивате в дясно и се връщате. И служебни бележки от фирмата.

Десетки автомобили прекараха часове в чакане да преминат разстоянието от Вакарел до пропускателния пункт. Някои бързаха да стигнат до болница.

Премиерът Борисов благодари на служителите на МВР. Те ще бъдат наградени.

Бойко Борисов - министър-председател: По 650 лева на 15 200 полицаи на първа линия.

Министър-председателят очаква проблем през следващата седмица с медицинските работници заради нарастващия брой на заразени медици.

Бойко Борисов - министър-председател: Понякой път сме и лицемерни като общество - лесно ръкопляскаме на докторите. Значи на нас ни омръзна да си стоиме вкъщи, а тези, които са на първа линия особено - стотици доктори, медицински сестри, лаборанти - работят в карантинни условия, не си ходят вкъщи със седмици.

Светът не се е справил с коронавируса, категоричен е Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Да, хората искат да чуят, че това свършва и тоя лош сън - да е един кошмар и от първи май или 15 май всичко да си тръгне постарому. Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта.

Борисов все пак обеща, че ако през почивните дни не се увеличат рязко заразените, ще се мисли за допускане на хората в парковете и в планините при спазване на необходимата дистанция.

Бойко Борисов - министър-председател: По двама човека, да не сядат на пейки, само да преминават. По планините, ако трябва с доброволци, да не вървят на групи, със забранена бира или алкохол, за да не сядат и да не го превръщат в пикник.

Това смекчаване обаче зависи от броя заразени през идните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две групи мерки за туризма у нас – съхраняване на работни места и привличане на туристи
Две групи мерки за туризма у нас – съхраняване на работни места и привличане на туристи
9 нови случая на COVID-19 у нас днес, общо са 975
9 нови случая на COVID-19 у нас днес, общо са 975