НОВИНИ

Цената на петрола отново на положителни стойности, но все още ниски

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:37, 21.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Бизнес

Цените на петрола се повишиха днес и изплуваха отново в положителните стойности след вчерашния им шокиращ първи в историята спад до минус 37 долара за барел с доставка през май.

Цените и днес останаха ниски, а анализатори не предвиждат скорошно възстановяване на предишните им стойности.

С отварянето на американските пазари цените тръгнаха нагоре, но американският суров петрол сорт West Texas Intermediate с доставка през май остана под нулата и се продаваше за -7$ за барел. Доставките за юни все още се търгуват над 20 долара за барел, но ако няма бързо решение на проблема, и тя ще тръгне бързо надолу.

Сривът се дължи на драстичния спад в търсенето на горива заради поставените на пауза икономики със затворени производства и спрян транспорт по целия свят.

Намаляването в търсенето се изчислява на около 30% и така се стигна до огромен излишък от суров петрол. И така в момента никой не търси петрол, а търговците трябва да покриват разходите си за съхранието му в чакане на по-добри времена, а това става все по-скъпо начинание.

Очаква се скоро цените на доставките за месец юни също да започнат да падат.

Анализатори не предвиждат скорошно възстановяве на цените.

Автар Санду - анализатор, Сингапур: Не мисля, че през тази година цените на петрола, особено на сорт Брент, ще надхвърлят 40 долара за барел. За да се възстановят цените, трябва да се случат няколко неща. Първо, производството на шистов нефт и газ в Съединените щати наистина трябва да бъде намалено. И второ - ОПЕК с водещата роля на Саудитска Арабия, заедно с Русия, трябва да действат заедно и да намалят производството.

Страните - износителки на петрол плюс Русия, известни като ОПЕК+, решиха по-рано този месец да намалят през май производството на петрол с 9.7 милиона барела на ден. Мярката няма да е достатъчна, за да върне баланса на пазара на горива.

Президентът Доналд Тръмп обяви вчера, че обмисля да замрази вноса на саудитски суров петрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на Спешна помощ е пристигнал за 5 минути на мястото на катастрофата с Милен Цветков
Екип на Спешна помощ е пристигнал за 5 минути на мястото на катастрофата с Милен Цветков
Пиян шофьор наруши карантината и причини катастрофа
Пиян шофьор наруши карантината и причини катастрофа