НОВИНИ

Ивайло Иванов, НОИ: Изплатени са два транша по мярката 60/40

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 21.04.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Започнахме изплащането на мярката 60/40 - още в четвъртък беше първият транш към 68 фирми за 1 000 лица в размер от 274 000 лв. Днес беше изплатен вторият транш за 210 фирми, а сумата е 1,291 млн. лева. Това съобщи в студиото на "Още от деня" управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов в коментара си за икономическите мерки за подкрепа на бизнеса, обявени от правителството.

Той уточни, че 1,083 млн. лева от отпуснатите средства са за покриване на 60% от работните заплати, а сумата от 240 хиляди е за изплащане на осигуровки на лицата.

Ивайло Иванов - управител на Националния осигурителен институт: Бюджетът на Държавното обществено осигуряване и Фонд "Безработица" беше коригиран с 1 млрд. лева, за да може да се посрещнат тези разходи.

Управителят на НОИ подчерта, че след постъпването на средствата във фирмените сметки работодателите са длъжни в най-кратък срок да изплатят заплатите на работниците - както 60-те процента, така и останалите 40%.

Ивайло Иванов - управител на Националния осигурителен институт: От Инспекцията по труда ще бъде контролирано дали всички фирми са извършили тези действия. В случай, че заплатите не са изплатени, парите ще трябва да се възстановят на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 банки ще могат да отпускат безлихвени кредити до 4500 лв. на хора, останали без доходи
12 банки ще могат да отпускат безлихвени кредити до 4500 лв. на хора, останали без доходи
Мъж пострада при катастрофа в Кресненското дефиле
Мъж пострада при катастрофа в Кресненското дефиле