НОВИНИ

Правителството осигурява 4,5 млрд. лв. за икономически мерки

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 21.04.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Бизнес

Над 4 милиарда и половина лева под формата на 8 финансови мерки обяви правителството за справяне с икономическите последствия от коронавируса.

Над 2 млрд. се отпускат чрез Фонда на фондовете за оборотни и капиталови кредити за микро, малки и средни предприятия и общини, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Чрез Българската банка за развитие се осигуряват 200 млн. за обезпечаване на безлихвени заеми за хора без доходи и за самоосигуряващи се.

Чрез други 2 млрд. лв ресурс, се дава възможност на бизнеса да тегли оборотни кредити.

Финансовият министър обясни условията, при които самосигуряващи се имат право да кандидатстват за безлихвени кредити до 4500 лв. с гратисен период от 24 месеца на изплащането им.

Владислав Горанов: Самоосигуряващи, които са прекратили дейност или поне 20% имат спад в доходите си за първото тримесечие на 29 г., в сравнение с доходите на първото тримесечие на доходите в предходната година имат право да кандидатстват.

Чрез друга мярка, обезпечена от Банката за развитие, малки и и микро фирми могат да получат до 300 хил. лв. кредити чрез търговските банки.

Владислав Горанов: Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие на 2020-та спрямо първото тримесечие на 2019 г.

Критериите за допустимост са спад на оборота да 2020-та спрямо въз основа на отчетите. Наличие на вземания от клиенти неразплатени към доставчици. Прекратени доставки. Случаи на болест, самоизолация.

Наско Карагеоргиев е в хотелиерския бизнес от близо 25 години. Няма възможност да тегли нови. В активния сезон персонала, който наема да работи в хотела е над 90 души.

Наско Крагаерогиев, собственик на хотел: Персонал, който е гръбнака, всички са до 28 април в неплатен отпуск и от 28 ще ги освободя. Отиват на борсата и каквото ни е писано.

След началото на извънредното положение разсрочва кредитите си. Признава, че не може да тегли нови.

Наско Крагаерогиев, собственик на хотел: Няма по засегнат бизнес от нашия и мерките, които досега се предлагат са или половинчати или никакви специално за туризма.

Липсата на производство не му позволява да се възползва от мерките чрез Фонда на фондовете.

Чрез едната от тях се обезпечава гаранция от 170 млн. лв., към търговските банки, с който осигурява ресурс от 850 млн. лв. за малките и средни фирми у нас. Те могат да теглят оборотни кредити до 3,6 млн. лв. Отделно фондът осигурява 150 млн.лв., от които бизнесът може да тегли до 800 хил. лв. за капиталови инвестиции.

Отделно Фондът на фондовете отпуска 24 млн. за микрокредити, от които могат да се възползват самонаети лица или малки фирми, без кредитна истории, които нямат достъп до традиционното банково финансиране. Те могат да получат до 50 хил. инвестиционни и оборотни кредити.
Други 450 млн. лв. се насочват в подкрепа на близо 400 стартиращи компании.

А 418 млн. лв. се предоставят на общините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха и майката на 22-годишния шофьор, убил Милен Цветков. Пешеходци се разминали на косъм от удара
Обвиниха и майката на 22-годишния шофьор, убил Милен Цветков. Пешеходци се разминали на косъм от удара
Две групи мерки за туризма у нас – съхраняване на работни места и привличане на туристи
Две групи мерки за туризма у нас – съхраняване на работни места и привличане на туристи