НОВИНИ

Областният щаб предлага село Буковлък да бъде поставено под карантина

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 21.04.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Здраве

Шивашкото предприятие "Мизия" в Плевен, където беше установено огнище на коронавирус, е затворено до 4 май по решение на собствениците.

Всички положителни проби са на работещи в един от шестте цеха. Общо 24-ма души са с СOVID-19, от тях една жена е в болница, останалите, с едно изключение, са без симптоми.

Предлагат плевенското село Буковлък да бъде поставено под карантина. Предложението е на Областния оперативен щаб в Плевен и е изпратено до министъра на здравеопазването и до Националния оперативен щаб.

Причината са откритите там 4 случая на заразени с COVID-19, както и големият брой контактни хора, които трябва да бъдат изследвани. Предлага се карантината да влезе в сила от полунощ и да остане до изясняване на епидемичната обстановка. Такава карантина може да бъде въведена със заповед на министъра на здравеопазването.

Междувременно от Областния оперативен щаб ще изпратят до по-големите производствени предприятия писма с препоръки за затягане на мерките, засилен контрол и недопускане в производствените бази на предприятията на хора, за които има съмпения, че са вирусоносители.

Заводът, в който работят близо 1000 шивачки, продължил дейността си и в кризата, тъй като имал договори за износ. До преди няколко дни, когато една от работничките е приета в болница. Състоянието й било забелязано от медицинската сестра, която следяла за контрола на входа. От ръководството са категорични, че всички противоепидемични мерки са били стриктно спазвани. Потвърждават го и работещи в завода, които днес чакаха да бъдат тествани за коронавирус.

38 проби, взети от работниците, са изпратени за изследване. Три екипа на здравната инспекция в Плевен обикаляха днес близките населени места, за да вземат проби и от контактните на заразените.

Д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ-Плевен: За да могат да бъдат обхванати колкото се може повече хора. Всички дезинфекционни, всички там други противоепидемични мерки се взимат. Хората се изолират.

Според кмета на Плевен на този етап няма да има блокада на града. През следващите дни се очаква обаче в село Буковлък, където живеят над 4000 души, да бъдат направени тестове за коронавирус на групи местни хора.

Георг Спартански, кмет на Плевен: Четири от тестваните с положителен резултат работнички са от това село и там с оглед и на етническия състав се очаква, че там може това огнище да бъде доста по-широко от официално установеното.

С новите 32 положителни проби от последните дни случаите на коронавирус в Плевенско вече са 41. Петима са в болница, от тях една жена е в интензивното отделение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болниците започнаха да търсят пациентите за планови операции
Болниците започнаха да търсят пациентите за планови операции
Защо в Белгия има толкова много жертви на COVID-19?
Защо в Белгия има толкова много жертви на COVID-19?