НОВИНИ

Започна реновирането на ученическия стадион "Цоньо Василев" в Шумен

Проектът ще бъде осъществен благодарение на БФС и програма на УЕФА.

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:32, 02.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Реновирането на ученическия стадион "Цоньо Василев" в Шумен започна днес със символична първа копка, направена от кмета на областния град проф. Христо Христов и от изпълнителния директор на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Попов.

"Събрали сме се по повод дългоочакваната първа копка на реновирането на ученическия стадион, носещ името на легендарния футболист на Шумен и на националния отбор на България Цоньо Василев, с което стартираме програмата по изграждане на нова спортна база на видовете спорт в нашия град. Един от любимите спортове на шуменци безспорно е футбола. Затова се радвам, че именно от този ученически стадион стартираме нашата програма за управление на спорта в Шумен", отбеляза на церемонията проф. Христов.

"Благодаря на президента на БФС Георги Иванов и на Борислав Попов затова, че се отзоваха на нашия призив за помощ и използвайки възможностите на програма на УЕФА, наричаща се хеттрик, да стартира изграждането на този стадион", каза още той.

Кметът на Шумен уточни, че тревната настилка на новото съоръжение ще е изкуствена и след като бъде поставена, шуменските млади футболисти ще имат възможност да се развиват пълноценно.

„Радвам се и съм щастлив, че съм тук по повод едно приятно събитие в програмата на Община Шумен и БФС. Благодарение на настойчивостта и ентусиазма на проф. Христов за развитието на спорта в Шумен и желанието на БФС, чрез международните програми, да развие футбола в този голям град в България, тези две неща се срещнаха помежду си и се роди един, може би от най-добрите проекти, които ще реализираме в развитието на футболната инфраструктура през следващите две-три години. Касае се за футболен терен с осветление, тъй като практиката показа, че то удвоява възможностите за използването на терените. Предвиждаме инвестиция в размер на около 900 000 лева - за подготовката на терена, доставката на тревата, осветлението, включително за корнер флаговете и футболните врати“, каза изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

"След завършването на този обект се надявам, че интереса към футбола, който и сега е голям, ще бъде затвърден и ще получи една отлична база на която всички деца, желаещи да практикуват футбол, ще я използват с радост и настроение. Пожелавам си бързо да завършим този обект и скоро с проф. Христо Христов и Георги Иванов да прережем лентата и да пожелаем на футбола в Шумен на добър час", каза още той.

Ремонтът започва веднага. Подобни съоръжения обикновено се реновират за около два и половина и три месеца, каза пред журналисти Братан Братанов от фирмата-изпълнител на обекта и уточни, че осем години е гаранцията на производителя на настилката.

Общинската администрация ще ремонтира прилежащата инфраструктура около ученическия стадион като съблекални и пейки.

"Средства затова има, ще предложим на Общинския съвет да одобри разхода", допълни кметът на Шумен проф. Христо Христов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронология на една раздяла: Игра на тронове в ДПС
Хронология на една раздяла: Игра на тронове в ДПС