НОВИНИ

Започнаха консултациите при президента, ПП и БСП не отидоха (Обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 27.06.2022
Чете се за: 09:15 мин.
У нас
Слушай новината

Оставката на правителството вече е внесена в Народното събрание. Кабинетът "Петков" остана на власт малко повече от шест месеца и беше свален с вот на недоверие миналата седмица. С това формално действие - внесената оставка, се отвори процедурата за съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент.

Президентът веднага свика консултации с парламентарните групи преди да връчи първия мандат. "Продължаваме промяната" и БСП днес поискаха отлагане и не отидоха, ГЕРБ и ДПС се отзоваха на президентската покана. Консултациите продължават и утре и най-вероятно ще приключат в края на седмицата след като президентът се върне от срещата на върха на НАТО.

След това държавният глава може да връчи първия мандат - на "Продължаваме промяната", която има 7-дневен срок, за да предложи кабинет. Ако се провали - следват още два опита с ГЕРБ и с трета политическа сила.

Изненадата на консултациите днес - след като от "Дондуков" 2 съобщиха графика с консултациите, първо "Продължаваме промяната", а после и БСП поискаха нова дата и час за разговор с президента. От президентската администрация отговориха, че са получили писмо от управляващите за невъзможност да участват по предварително съгласуваната времева рамка за консултациите. Президентът Радев напомни, че се намираме в наслагващи се една върху друга кризи и трябва да се осигури бюджетната рамка на страната поне до края на годината.

Минути преди 13.00 ч., когато трябваше да започнат консултациите при президента Румен Радев, стана ясно, че "Продължаваме промяната" няма да участват. Причината - депутатите от партията са заети с дебатите по бюджета.

Работихме много усилено още от петък на извънредно заседание, събота работна група, днес и утре, за да можем да направим така, че бюджетите да бъдат приети и съответно пенсионерите да си получат пенсиите, увеличените в началото на месеца, както и помощите за работещите родители и за бизнеса. Така че ПП ще проведе своя Национален съвет, а също "Демократична България" имат и Изпълнително бюро, така че когато се видим с президента да можем да проведем едни наистина смислени консултации, обясни Андрей Гюров, "Продължаваме промяната".

Когато отидат при президента, ПП се надяват да имат ясен мандат за разговори.

Знаете, че за нас е много важно процесът при връчване и изпълнение на първия мандат да върви възможно най-бързо и точно затова премиерът още сутринта внесе в деловодството на НС оставката на правителството, за да могат да се задвижат всички процедури, допълни Андрей Гюров, "Продължаваме промяната".

В 14.15 ч. разговорите започнаха с ГЕРБ-СДС. Румен Радев заяви, че започва консултациите в средата на наслагващи се кризи и редица предизвикателства пред България.

Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, от продължаващата война и от неизвестността, породена от кризите, които не могат да бъдат решени, нито поотделно само от една партия, каза президентът.

Радев посочи, че обществото очаква решения от политическите партии, повече подкрепа в съюзите, в които членуваме и амбициозна и единна външна политика, за да привличаме инвестиции и да не оставаме в периферията на ЕС.

НС трябва да свърши немалко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината. Актуализацията на бюджета, приемането на законодателните промени за Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане и аз се надявам партиите да влязат в градивен диалог по всички тези въпроси, допълни Радев.

Втората по големина парламентарна сила - ГЕРБ, заяви, че разбира рисковете пред страната, но не виждат формула за принципна коалиция в този парламент.

Оставката на правителството не е началото на тази криза, това е естествено развитие на политическата криза и би могло да се окаже дори краят ѝ. Колкото до това, дали виждаме потенциал в това НС да бъде сформирано ново правителство, потенциал няма, заяви Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС.

Ако не се случи съставяне на правителство при връчване на мандат на първата политическа сила, да заявим, че ние, ако бъде връчен мандат на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще върнем мандата. Възможно най-бързо, така че да започнат консултации по връчването на мандат на третата политическа сила по Ваш избор, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС .

ГЕРБ не очакват покана за преговори от ПП, а по думите им, Борисов достатъчно се е оттеглил - в коментар на възможността за смяна на лидера на ГЕРБ.

А възможно ли е правителство на евроатлантическите ценности в това НС?

Това е възможно, само че както е модерно да се казва в последното десетилетие, след катарзис. Ако се смени начина на правене на политика в България, защото в последните години имаме политически сили, които е ясно само срещу кого са. Ако този модел бъде сменен и имаме политически сили, които имат ясни цели и принципи, е възможно. Но това е след избори, смята Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС.

Пред ДПС президентът Радев обясни очакванията си за формула за намиране на изход от политическата криза.

Политическият опит, който ДПС натрупа през годините на прехода, означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на ДПС към етническия мир в годините на прехода е факт. Факт е, че в кризисни моменти сте апелирали за диалог, но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяване на върховенството на закона, заяви Радев.

Според ДПС намирането на обединяващ принцип около ново управленско мнозинство в това НС, е невъзможно.

Трудно може да се намерим онзи необходим диалог, който да произведе нужното ценностно и хомогенно мнозинство, за да има евроатлантическо управление в България. Според нас, ние трябва да се обърнем към избирателите и в следващия НС да влезем не с омраза и отрицание, а напротив - точно обратно, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

ДПС определиха като логичен развой на кризата оставката на кабинета.

Самонарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от правилните хора, а тези, които се опитваха да защитават демокрацията у нас, те ги наричаха задкулисие, мафия, предатели, превратаджии, допълни Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

БСП също не се явиха на консултациите при президента. С аргумента, че за тях в момента е по-важно приемането на бюджета, и че са готови да разговарят с президента друг ден.

Проведох над 10 разговора с Корнелия Нинова и Георги Свиленски, тъй като тук се мъчим да приемем бюджета на хората. И затова споделям мнението, че приоритет на държавата в момента е приемането на бюджета. Не се меся в работата на институциите, президентът си има конституционни ангажименти, той си изпраща покани за срещи и други, но днес сме понеделник, вече изтича. Аз просто бих казал - какво толкова спешно има в държавата, след сряда, като приемем бюджета, на спокойствие да се направят срещите и да се вземе решение?, каза Румен Гечев от "БСП за България".

Утре консултациите при президента продължават с ИТН, ДБ и "Възраждане".

ВСИЧКО ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

По темата работи екип на "По света и у нас"

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на Г-7 обещаха подкрепа за Киев - Зеленски поиска войната да свърши до зимата
Лидерите на Г-7 обещаха подкрепа за Киев - Зеленски поиска войната да свърши до зимата
Новак Джокович започна защитата на титлата в Уимбълдън с успех
Новак Джокович започна защитата на титлата в Уимбълдън с успех