НОВИНИ

Започнаха проверки за спекула в търговските обекти в област Пловдив

започнаха проверки спекула търговските обекти област пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 17.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По разпореждане на Окръжна прокуратура - Пловдив се извършват проверки за спекула в търговски обекти на територията на Пловдивска област.

Предприети са мерки за предотвратяване на продажбата на хранителни продукти в магазините и лекарствени продукти в аптечната мрежа, както и в складовите бази и чрез обяви, публикувани в интернет сайтове, на спекулативни цени.

В тази връзка за времето на обявеното извънредно положение в страната, е
възложено на контролните органи - Регионална здравна инспекция - Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция на Комисията за защита на потребителите, ОД на МВР - Пловдив и ТД на НАП - Пловдив да извършват ежедневни и постоянни проверки в горепосочените търговски обекти.

Контролните органи ще проверяват деяния, нарушаващи разпоредбите, свързани с търговия с хранителни продукти и лекарствени продукти без разрешение, в това число, продажби, предлагане, търговски сделки по интернет. От Окръжна прокуратура - Пловдив са указали на инспекторите от РЗИ - Пловдив да обърнат особено внимание на случаи, съдържащи информация за завишени цени на медицински маски от страна на производители и търговци на едро.

Чрез извършване на проверка на селективно избрани търговски обекти на
случаен принцип, длъжностните лица ще осъществяват контрол на дейностите, извършвани в съответните звена за търговия на едро , хранителни магазини, супермаркети, аптеките и дрогериите, а именно - спазване на разрешителния режим, регистрационен, лицензионен, финансов, счетоводно-отчетен, данъчен.

При констатация за допуснати нарушения на нормативните документи ще се
съставят актове, наказателни постановления, включващи предвидените в закона санкции - финансови, административни, наказателни, професионални, като в Окръжна прокуратура - Пловдив ще постъпват данни за всяка една констатация с оглед преценка на наличието или липсата на данни за извършени престъпления от общ характер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчва в реално време всички брифинги в Министерския съвет от днес
БНТ ще излъчва в реално време всички брифинги в Министерския съвет от днес
ВКС разглежда преди съдебната ваканция дела, отложени заради извънредното положение
ВКС разглежда преди съдебната ваканция дела, отложени заради извънредното положение