НОВИНИ

Започва делото срещу проф. Асена Стоименова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:51, 14.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
започва делото проф асена стоименова

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е дадена на съд, след като в интервю пред БНТ и БНР тя изказа опасения от липсата на някои лекарства в условията на пандемия от коронавируса.

На 8 април т.г. на проф. Стоименова беше повдигнато обвинение по член от Наказателния кодекс за всяване на фалшива тревога сред населението.

Според прокуратурата с думите тя е всяла паника и тревога у гражданите. По този начин държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

След като ѝ повдигна обвинение, прокуратурата определи на проф. Стоименова мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Софийският районен съд обаче я отмени. Съдебният състав тогава мотивира решението си като посочи, че тази мярка е прекомерно тежка. Магистратите записаха още, че заради общественото и семейното положение на проф. Стоименова липсва опасност тя да извърши друго престъпление.

На 17 юли Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския районен съд. Исканото наказание от съда е "глоба", тъй като проф. Стоименова е с чисто съдебна минало и по тази причина наказателната ѝ отговорност се заменя с административна санкция, съобщи за БНТ прокурор Невена Зартова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Борихме се допоследно
Мартин Стоев: Борихме се допоследно
България U18 завърши четвърта на Евроволей 2020 в Италия
България U18 завърши четвърта на Евроволей 2020 в Италия