НОВИНИ

Започва ремонт на базата за медицински хеликоптери край Сливен

започва ремонт базата медицински хеликоптери сливен
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
16:56, 11.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Започва ремонтът на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище "Бършен" край Сливен.

Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните за ползването му.

"Бюджетът, стойността на ремонта ще бъде 620 000 лв. без ДДС. Като в ремонтните дейности влизат монтирането на изолация, ремонт на покрива, смяна на дограми, врати. Общо взето създаване на необходимите съоръжения като фургони вътре за персонала, както и за техниците, места за почивка на пилотите. И съответно в проекта е включено и лицензирането на самото вертолетно летище тъй като оперативната база се сертифицира по други изисквания различни от болничните летища. Тук този хангар може да бъде използван за една бъдеща база за техническо обслужване съответно на техниката. Като към тези шест хеликоптера българската държава с финансирането от националния бюджет успя да закупи още два хеликоптера, тъй като те ще бъдат вече осем. Защото всяка една такава машина в процеса на работа тя трябва да бъде обслужвана и няма как да държим в постоянна експлоатация само шест хеликоптера. Винаги трябва да има и два резервни, които да заемат техните места, когато е необходимо".

До месец ноември тази година ремонтът на хангара и спомагателните помещения трябва да бъде завършен, защото тогава ще пристигне и вторият хеликоптер, който ще поеме дежурството за Източна България.

Министър Гвоздейков не изключи възможността, след изграждането на постоянната база, хангарът на временната да бъде използван за база за техническо обслужване на всички хеликоптери от системата и обучение на персонала. заради природните дадености на региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България, Румъния и Гърция подписаха намерения за изграждане на коридори за военна мобилност
България, Румъния и Гърция подписаха намерения за изграждане на коридори за военна мобилност
Война на сайтове: ДПС се разцепи и в интернет
Война на сайтове: ДПС се разцепи и в интернет