НОВИНИ

Започва турнирът за Купата на България по баскетбол

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:12, 21.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
финалите купа българия баскетбол мъже проведат март арена софия
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Днес започва турнирът за Купата на България по баскетбол в "Арена София". Срещите от финалната осмица ще продължат до 24 март.

На 21 март ще се изиграят четвъртфиналите на турнира, полуфиналите са на 22 март, а на 24 март ще бъде определен и новият носител на трофея.

Програма на турнира:

21 март, четвъртфинали:

13.00 Рилски спортист – Черноморец

15.15 Левски – Берое

18.00 ЦСКА – Спартак Плевен

20.15 Балкан – Ямбол

22 март, полуфинали:

18.00 Рилски спортист/ Черноморец – Левски/Берое

20.15 ЦСКА/Спартак Плевен – Балкан/Ямбол

24 март, финал - 19:00 ч.

За всички мачове в залата ще се допускат безплатно деца и ученици, които представят ученическа карта. Организаторите отправиха и специална покана към всички трениращи баскетбол деца в страната да посетят "Арена София", за да видят най-добрите български състезатели и отбори на едно място.

Заради срещите за Купата на България, Управителният съвет на БФ по баскетбол промени и програмата в календара на Третия етап на НБЛ. Така мачовете от 26-ия кръг, предвидени за 18 и 19 март, бяха насрочени за 28.03.2023 г., вторник, и 29.03.2023 г., сряда, за отборите участници в турнира за Купата на България.

Какво сподели за турнира играчът на Балкан Христо Захариев - четете ТУК.

Непосредствено преди началото на двубоите BGbasket.com представя някои интересни факти за надпреварата и участващите в нея отбори.

1. „Арена София“ за първи път ще е домакин на турнира за Купата. Последният баскетболен мач, който се проведе в нея, бе на 18 септември, 2021 г. Тогава украинският Прометей победи руския Парма с 67:65 на финала на квалификационния турнир за Шампионска лига, на който Левски бе домакин.

2. За последно турнирът за Купата на България се е провеждал в София през 2020 г., когато мачовете се играха в зала „Универсиада“.

3. Рилски спортист е отборът с най-много спечелени Купи през последните десет години. Тимът от Самоков е триумфирал четири пъти за този период, включително и през последните две издания на турнира.

4. Рилски спортист има шанс да стане първият отбор след Лукойл Академик, спечелил Купата в три поредни години. Тимът, който играеше мачовете си в Правец, го направи за последно през 2011, 2012 и 2013 г.

5. Само три от отборите, участващи в турнира за Купата през този сезон, са печелили трофея в последните десет години – Рилски спортист, Левски и Берое.

6. ЦСКА пък е единственият друг претендент тази година, който е вдигал Купата през XXI век – 2005 г.

7. Само Ямбол пък от осемте участници тази година никога не е печелил турнира. Тимът има две трети места – през 2001 и 2002 г.

8. Почти половин век е изминал от последния път, когато Черноморец триумфира в надпреварата. Тимът от Бургас печели Купата преди 48 години - през далечната 1975 г. Следват Балкан с пауза от 35 години и Спартак – с 27.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богдан Милчев: Българските пътища се превърнаха в източник на политическо шарлатанство и корупция
Богдан Милчев: Българските пътища се превърнаха в източник на политическо шарлатанство и корупция
Виктория Томова не успя да премине квалификациите в Маями
Виктория Томова не успя да премине квалификациите в Маями