НОВИНИ

Започват Коледните пости

започват коледните пости
bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 15.11.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

От днес започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости.

Те са втори по своята продължителност след Великия пост, продължават 40 дни и не са така строги като Великия и Богородичния пост, подобни са на Петровденските пости.

Вярващите започват да постят от 15 ноември. Постът, посветен на Рождество Христово, завършва на 24 декември - Бъдни вечер.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се разрешава консумацията на риба. През целия пост не се разрешават месо, млечни продукти, яйца и техните производни.

Православните свещеници подчертават, че физическият пост е само средство за духовно пречистване, човек трябва най-вече с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за грехове си и да потърси опрощение.

Човек, който се готви за изповед и свето Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Болни, възрастни хора, бременни жени, кърмачки и подрастващи непременно трябва да се посъветват с изповедника си за начина, по който ще постят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелската армия започва операция в "Ал Шифа"
Израелската армия започва операция в "Ал Шифа"
Най-малко 50 продукта от днес с по-ниска цена
Най-малко 50 продукта от днес с по-ниска цена