НОВИНИ

Започват валежи от сняг

bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 10.01.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнена валежна обстановка предстои днес и утре. Причината - средиземноморски циклон, който преминава през южните части от Балканите. До края на деня валежите в по-голямата част от страната ще са все още от дъжд, по-значителни в западната половина.

Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, в София - около 4°, в западните части на Дунавската равнина - не повече от 3°.

С умерен и силен вятър от североизток ще нахлува по-студен въздух и с понижението на температурите до вечерта дъждът в Северозападна България и по високите западни полета ще премине в сняг. Ще започне да се образува и снежна покривка.

През следващото денонощие ще продължи да вали в цялата страна. Ще продължи и застудяването и почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Значителни количества ще има в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България. В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка, а по планинските проходи ще има виелици и навявания.

През деня валежите постепенно ще отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат. Максималните температури няма да се различават от минималните - между минус 1° и 4°.

С валежи от дъжд и сняг ще е и по Черноморието, по-значителни по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър, а вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините ще бъде много ветровито. Ще духа силен, по билата бурен вятър от изток-североизток. Ще вали сняг и в комбинация със силния вятър, по планинските проходи ще се образуват навявания. Ще продължи да застудява и максималните температури в курортите ще бъдат между минус 4 и минус 6 градуса.

Ще продължи да вали и утре и в по-голямата част от Балканите. По-значителни количества се очакват в южната половина на полуострова. С продължаващото застудяване валежите ще бъдат предимно от сняг, а в най-южните райони от Гърция ще се развият и гръмотевични бури.

У нас в сряда вятърът ще отслабне. Само на отделни места все още слабо ще превалява, но застудяването ще продължи и не само сутрешните, но и дневните температури в много райони ще са отрицателни.

През следващите дни ще бъде слънчево. В четвъртък сутринта ще е много студено, но през деня ще започне затопляне, по-съществено в петък и събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна подготовката на военноморските ни сили за тази година
Започна подготовката на военноморските ни сили за тази година
Расте броят на болните от коронавирус учители в страната
Расте броят на болните от коронавирус учители в страната