Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заради COVID-19: Все повече пътнически самолети се превръщат в товарни

Николай Минков
от Николай Минков
21:12, 30.12.2020
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

В края на годината, подвластна на COVID кризата заради продължаващата епидемия, сривът на пътническите полети и бумът на куриерските доставки, транспортният сектор в световен мащаб изпитва остра нужда от карго самолети, които да превозват товарите на блокираните икономики.

Всички прогнози сочат, че пътническите полети няма да възстановят нивата си от 2019-а преди 2024 г., затова все повече авиокомпании ускорено преобразуват пътническите си самолети в товарни.

Репортерът на БНТ Николай Минков посети заводите на Израелската аерокосмическа корпорация, която е водеща в конверсията на летателни средства, за да разбере колко време и средства са нужни за превръщането на един въздушен лайнер в товарен.

Израелската аерокосмическа корпорация е лидер в конвертирането на пътнически самолети. Тя е базирана в източната част на летище Бен Гурион край Тел Авив. Заради огромния си технологичен и продукционен капацитет е получила лиценз от Боинг да преобразува пътническите самолетите на компанията в товарни.

Според мениджъра на линията за конвертиране Скот Тъкър, годишно през хангарите на компанията преминават 21-24 самолета от този тип.

"Аз конвертирам Боинг повече от 20 години. Ние взимаме пътнически боинги и ги превръщаме в товарни самолети,като извършваме тежки технологични процеси по авиониката, кабелизирането, двигателите", обяснява Скот Тъкър.

Превръщането на пътнически лайнер в товарен са оказва доста сложен процес.
"В действителност, ние напълно разглобяваме самолета на отделни части. Демонтираме хидравличните и електрически компоненти. Подменяме носещи греди и целия под. Ние изрязваме огромна дупка в корпуса на самолета от ляво, за да може да се товарят огромни контейнери в него. Самолетът ще транспортира двигатели и контейнери, поради което ние му поставяме нова автоматизирана товарителна система. Той е допълнително подсилен, като му даваме 20 години нов живот", допълва Тъкър.

В халетата на Израелската аерокосмическа корпорация сега се конвертират 2 боинга 767 на American airlines. Само 4 месеца са необходими, за да може този един "пенсиониран" Боинг да започне да лети.

Скот Тъкър обясни как се постига такава висока производителност: Около 90 до 100 човека работят по един самолет всеки ден по отделните части - авионика, обшивка, механиката, боядисване. Много хора трябва да работят заедно и едновременно според приоритетите. Последователността е много важна но всичко протича гладко и добре.

Все повече компании се насочват към конверсията на 20-30-годишни пътнически самолети в товарни, тъй като след преобразуването им те получават нов жизнен цикъл, но на половината от цената за чисто нов, при съкратени срокове, непосилни при производството на нова летателна карго машина.

"От началото на 2019 г. ние имаме повече поръчки и не можем да се оплачем. След приключването на преработката на самолета той започва да се експлоатира без проблеми и без забележки", казва Скот Тъкър.

Онлайн търговията и респективно доставките, нарастват лавинообразно, поради което нуждата от карго самолети става все по-осезаема, а производствените мощности на световните авиокомпании не могат да реагират адекватно. Поради тази причина конверсията се превръща в най-новата производствена ниша в глобален мащаб, като най-лесния и евтин начин да се задоволи търсенето на товарни самолети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и Китай постигнаха споразумение за инвестиции
ЕС и Китай постигнаха споразумение за инвестиции
В последния ден на годината: Ще има превалявания, вятърът отслабва
В последния ден на годината: Ще има превалявания, вятърът отслабва