НОВИНИ

Заради нарушения в управлението: МЗ освободи директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански

bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 23.06.2022
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Иван Поромански след констатирани нарушения в управлението на лечебното заведение.

Основните мотиви за отстраняването му са липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, както и направени два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

Резултатите от извършените в лечебното заведение проверки ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура, посочват от здравното министерство.

През последните четири месеца Звено "Вътрешен одит" на МЗ е извършило две последователни проверки в болница "Пирогов", резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в здравното министерство, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

През март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава, а именно:

При проверката на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими такива по сключени от предходните ръководства договори са забавяни.

Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лева.

Поемайки управлението на търговско дружество, изпълнителният директор следва да осигури защита на финансовите интереси и опазване на имуществото на дружеството. Ръководителите на лечебни заведения търговски дружества с над 50% държавно участие следва да гарантират както предоставянето на качествени медицински услуги, така и доброто финансово управление в поверените им дружества, напомнят от Министерство на здравеопазването.

Извършената промяна в ръководството на "Пирогов" през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление, допълват от ведомството.

Във връзка с постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването относно реализация на дейностите, предвидени в "Меморандум за сътрудничество между УМБАЛ "Н. И. Пирогов" ЕАД и община Царево" (сключен през февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща апаратура – рентгенов апарат, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница "Пирогов", е извършена проверка, при която е установено:

Новото ръководство на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД не е представило на Министерството на здравеопазването анализ относно реализацията и развитието на проекта за изграждане на медицинския център в Царево.

Изведеното, транспортираното и предоставеното на отговорно пазене в община Царево медицинско оборудване е собственост на лечебното заведение и отговорността за тези дълготрайни материални активи носят органите на управление, съгласно чл. 6, ал. 2 и чл. 8 от Закона за публичните предприятия. Неизползването на медицинската апаратура означава пропуснати ползи за болница "Пирогов". Същевременно от ръководството на лечебното заведение не са предприети никакви действия, посочват от здравното министерство.

Снимки: БГНЕС, архив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Условна присъда за посегателство над лекар във Варна
Условна присъда за посегателство над лекар във Варна
Песков: Русия е надежден партньор в енергетиката
Песков: Русия е надежден партньор в енергетиката