НОВИНИ

Външната комисия прие само предложението на ДБ за Северна Македония

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:04, 23.06.2022 (обновена)
Чете се за: 10:30 мин.
Политика
Слушай новината

Комисията по външна политика към НС обсъжда предложението на Френското председателство за Северна Македония. Комисията започна с опит за отлагане на заседанието. След гласуване - заседанието започна.

Ресорната комисия изслуша външният министър Теодора Генчовска. Тя изтъкна, че вчера е внесла в МС проекто-решение за Северна Македония, но то не било прието.

Депутатите разгледаха и 3 проекта за решение на ГЕРБ, ДПС и ДБ. Въпреки разговорите до общо решение така и не се стигна. А след гласуването беше прието само решението на ДБ.

След спор дали въобще да се изслуша външният министър, все пак Теодора Генчовска получи думата. И чете над 40 минути доклад за развитие на преговорните отношения със Северна Македония. Изтъкна, че двустранният протокол все още не е подписан.

"Преди седмица пратихме доклад до комисията за свършеното до момента не само с председателството, но и с други страни от ЕС с очакване да се свика комисия още миналата седмица. Такава не беше свикана. Изпратихме проекта на протокол, но не подписан протокол. Изпратихме и доклад заедно с проекта на протокол, преговорната рамка. Надявам се, че членовете на комисията за тази седмица да се запознаят с предоставените документи", каза Генчовска.

Тя уточни, че т.нар. "френско предложение" всъщност не е френско и призова документите относно казуса със Северна Македония да се разглеждат съвкупно.

"Ние разполагаме с малко време, за да вземем важно решение. За да се придвижи процесът напред - ние не сме запознати с проектите на партиите, можем само да вземем експертно мнение. Вчера на Министерския съвет внесохме проект за решение на правителството, което, за съжаление, не беше прието и затова се стигна до проект за решение на Народното събрание. По същия начин всичко е депозирано в МС още в понеделник. Същият пакет е депозиран в МС - за съжаление, не беше прието", каза Генчовска.

В доклада външният министър изтъква, че България рискува да не съумее да се възползва от достигнатата добра позиция, след като успя да достигне до предложение, което само преди шест месеца беше считано за невъзможно.

"Неслучайно все още няма заявени позиции от Скопие и от тези държави членки на ЕС, които подкрепят Северна Македония по предложението. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция", каза Генчовска.

От "Има такъв народ" заявиха, че премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърля френското предложение и обезсмисля обсъждането в нашия парламент.

"Отворил съм македонския сайт и ще преведа този изключително чужд език. Та той казва, що се отнася до френското предложение, то е неприемливо за нас, приемливо би било за Македония, ако в това предложение се съдържа чиста формула за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската националност. И исторически искания не могат да бъдат част от преговорната рамка и това го казват те, искайки чист македонски език в преговорната рамка. Току що македонците обезсмислиха до голяма степен това, което ние обсъждаме", изтъкна Тошко Йорданов.

"Една от причините БСП да е доста скептична по отношение на трите предложения, които са предложени за разглеждане в точка втора е, че както самото предложение на Съвета на ЕС в лицето на френското председателство, така и нашето обсъждане тук и решение зависи в голяма степен от това какво в края на краищата се случва с този протокол и какво като финал той ще съдържа", каза Кристиан Вигенин от БСП.

"Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС", каза Екатерина Захариева - ГЕРБ - СДС.

"С решенията, които ние сме предложили тук или да им развържем ръцете, или да ги задължим да изразят определена позиция, но обратното не може да се случи", каза Станислав Атанасов - ДПС.

"Най-добрият прозорец на възможност да се възползваме от предложението на френското председателство, за да сме сигурни, че то е валидно, е до края на това френско председателство, което означава в следващите 7 дена. Вие сте предложили на правителството на Р България да одобри председателството, за да подпишете двустранния протокол ви трябва решение на НС, защото сте достигнали до върна на своите правомощия, нали така? Т. е. трябва ви решение на НС и така можем да пристъпим към втора точка или трябва решение на НС, защото тези предложения са добри за България", каза Христо Иванов - ДБ.

"Просто днешното заседание е несъстоятелно", смята Ангел Георгиев - "Възраждане".

Депутатите разгледаха 3-те проекта за решение на ГЕРБ, ДПС и ДБ. Станислав Анастасов от ДПС призова да се развържат ръцете на Министерския съвет.

"МС да одобри предложената преговорна рамка като поставяме условия - да се положат усилия да се прецезира текста за конституцията. Одобряването на преговорната рамка не означава признаване на македонския език", каза Екатерина Захариева.

"Нашия текст се движи по същата логика. Версията на ДПС приемам с уважение, създава известно напрежение. Трябва да се обсъди в каква степен може да се включат конкретни срокове за изпълнение", каза Христо Иванов.

Направи се опит трите предложения да бъдат обединени в едно. Без успех.

"Въпреки нашето желание - не успяхме с общо решение. Колеги от ПП промениха мнението си", каза Екатерина Захариева.

"За нас предложенията от ДПС и ГЕРБ са неприемливи. Предложението на Христо Иванов се доближава. По него ще се въздържим. Изобщо приемането на подобни позиции е прибързано", каза Кристиан Вигенин.

"След като се запознахме с трите проекта, ще подкрепим решението на ДБ", каза Атанас Михнев от ПП.

"Ние сме против трите предложения", каза Тошко Йорданов.

"Ние сме против и трите предложения", каза Ангел Георгиев от "Възраждане".

В крайна сметка беше прието само предложението на "Демократична България". Последното решение ще бъде на пленарната зала.

В началото на заседанието комисията отхвърли предложенията на "Възраждане" - заседанието да бъде отложено, и на "Има такъв народ" - да отпадне изслушването на външния министър Теодора Генчовска за двустранния протокол за договореното между България и Северна Македония.

Тошко Йорданов, ПГ на ИТН: "Това, което мислехме вчера, го мислим и днес. Предлагам първа точка да отпадне от дневния ред." (Изслушване на МВнР за двустранния протокол, договорен между България и Северна Македония - б.ред.).

Атанас Михнев, ПГ на "Продължаваме промяната": "Новата коалиция иска да скрие позицията на външно министерство. Кой е договорил този протокол - трябва да чуем".

Георги Михайлов, ПГ на "БСП за България": "Естествено, че трябва да чуем външно министерство. Не разбирам какъв е този натиск да претупваме този въпрос. И вчера стана този цирк!".

Ангел Георгиев, ПГ на "Възраждане": "Така и не сме чули какво е решил Министерски съвет вчера. След това МВнР трябва да изложи информация. Няма логика да говорим празни приказки и след това да се окаже Министерски съвет да е решил друго. Предлагам заседанието да се отложи".

Станислав Анастасов, ПГ на ДПС: "Не мисля, че е необходимо изслушване на министъра. В контекста на точка втора ще изложим и разгледаме конкретни предложения".

Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ: "Събрали сме се да обсъдим проекти за решение и да вземем решение, които да предложим в зала. Ние от тук без проект за решение не бива да излизаме".

ГЕРБ настоя външната комисия в НС да обсъди френското предложение за спора между София и Скопие

Преди заседанието от "Продължаваме промяната" изпратиха позиция до медиите, в която настояват заседанието на комисията по външна политика да е открито.

"Имаме съображения, че новото мнозинство на ДПС и "Възраждане" ще поиска заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От “Продължаваме промяната” ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол." - посочват от партията.

ДПС са внесли проекторешение в НС относно френското предложение за РСМ

През целия ден в парламента се водят разговори на експертно ниво между партиите.

БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение за РСМ, докато Скопие не изпълни ангажиментите си

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ допусна до изслушване за генерален директор на БНТ всички 8 кандидати
СЕМ допусна до изслушване за генерален директор на БНТ всички 8 кандидати
Борел разочарован, че ветото на България срещу Северна Македония остава
Борел разочарован, че ветото на България срещу Северна Македония остава