НОВИНИ

Заради пиратките най-много домашни кучета се губят по време на празниците

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:25, 31.12.2020
8639
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Новогодишните фойерверки могат да се окажат особено опасни, както за домашните любимци, така и за дивите животни. Заради канонадата от пиратки най-много домашни кучета се губят в дните около празниците и стопаните им след това ги издирват. Някои от животните могат да получат и трайни увреждания на слуха и психиката.

Тази забава за нас хората се оказва истински кошмар за животните. Дори птиците губят ориентация и често пъти се блъскат в препятствия. Домашните любимци изпадат в истинска паника.

"Особено слухът при кучетата и котките е в пъти по-чувствителен и по-силен от нашия. В даден момент те изпитват и болка. Не само този стрес, който е, не само паническите атаки", обясни ветеринарят д-р Георги Йорданов.

Реакциите на кучетата са най-непредвидими. Често пъти при подобен шум те побягват и не успяват да предвидят опасност. Дори попадат под гумите на преминаващи коли или се хвърлят от големи височини.

"Имам случаи на животни, които са на ловци, работни кучета и се побъркват буквално от стрес от пиратки и то така в неочакван момент, както всеки от нас би се стреснал", допълни д-р Йорданов.

Хората, които отглеждат котки, могат да приготвят място, на което животното да се скрие. То трябва да бъде тъмно и самостоятелно. Може да оставите отворен шкаф, там котката ще се чувства най-защитена.

"При кучетата, препоръчвам собствениците да бъдат в непосредствена близост до тях. Да увеличат телевизора или музиката малко повече и да се опитат да разсеят домашния любимец", каза още ветеринарят.

Кучето може да бъде разсеяно и с лакомство, както и с игра. Така няма да обърне особено внимание на шума от фойерверките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от семейства на хора със специални нужди получиха неочакван коледен подарък
Деца от семейства на хора със специални нужди получиха неочакван коледен подарък
Очаква се засилване на трафика в навечерието на Нова година
Очаква се засилване на трафика в навечерието на Нова година