НОВИНИ

Защита на правата и осъждане на езика на омразата, поискаха българите в РСМ от Росен Желязков

Засилени мерки за сигурност в центъра на Скопие

Александър Марков
от Александър Марков
21:22, 13.11.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Защита на правата на македонските българи и осъждане на езика на омразата. Това поискаха представители на сдруженията на българи от Охрид, Велес, Битоля, Скопие, Щип, Струга и Прилеп от председателя на Народното събрание Росен Желязков, който е на официално посещение в Република Северна Македония. Желязков ще се срещне утре с председателя на Събранието Талат Джафери, а преди това ще положи цветя пред тленните останки на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас".

Посещението на Желязков преминава при засилени мерки за сигурност в центъра на Скопие.

Македонските българи подчертаха пред Желязков необходимостта страната да извърши реални реформи в защита на правата на своите жители, както и да спре говора и езика на омразата към България и всичко българско.

Сред присъстващите е и Любчо Георгиевски, председател на закрития български културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, срещу когото се водят няколко дела. Пред нашите сънародници и хора с българско самосъзнание Желязков заяви, че ще постави този въпрос пред председателя Джафери.

"Моето посещение тук, освен конкретния повод, е и поредна стъпка в това парламентарните измерения на нашите взаимоотношения да стимулират този процес, още повече, че събирането на мнозинство в Събранието в Скопие е въпрос на парламентарна тактика, затова и разговорите ни с Талат Джафери ще бъдат в тази посока. Ще изразя своята благодарност за това, че има сериозно проевропейско мнозинство, което иска да изпълнява критериите за членство, това е малка крачка, която трябва да бъде направена, но целият процес ще отнеме години", заяви Росен Желязков.

Той попита какво толкова пречи на македонската страна да промени Конституцията си, изразявайки скептицизъм промените да станат факт до края на годината.

"Какво коства на политическия елит в Скопие да приеме необходимите промени в Конституцията и наред с всички общности, които са в Конституцията, сред които са ромската, сръбската, да впише и българската? Но това потъва в политическия разговор за предстоящи избори, в дебата между управляващи и опозиция и нашите взаимоотношения стават заложници на този дебат. Нашите условия несправедливо се наричат български диктат. България не поставя условия, а с решение на НС прие "френското предложение". То беше компромис и за двете страни и се намери обществен консенсус за това. Това беше добре посрещнато между нашите народи, но и от останалите държави членки на Европейския съюз, които видяха в това каузата за разширение на ЕС."

Коментирайки конституционните промени в РСМ, Желязков припомни фразата на Нийл Армстронг при стъпването на Луната: "Една малка стъпка за човека, огромен скок за човечеството".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист спечели домакинството си на ЦСКА само с точка разлика
Рилски спортист спечели домакинството си на ЦСКА само с точка разлика
Турският шофьор, прегазил двама, не се яви в съда
Турският шофьор, прегазил двама, не се яви в съда