НОВИНИ

Сглобка по испански: Протести срещу съюза на социалисти и каталунски сепаратисти

Десетки хиляди испанци протестираха, на места се стигна до сблъсъци с полицията

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:43, 13.11.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Испания расте гневът срещу спорната сделка на Педро Санчес с каталунските сепаратисти, с която той ще си осигури още 4 години като премиер.

Десетки хиляди испанци протестираха, на места се стигна до сблъсъци с полицията. Тази седмица е ключова за бъдещето на страната.

Протести в 53 града. От Мадрид до Малага, Севиля, Гранада и Барселона - десетки хиляди излязоха по улиците. 80 хиляди се събраха само в столицата. "Санчес предател!", "Санчес + терористи + сепаратисти е равно на преврат" гласяха надписите на плакатите. На места се стигна и до сблъсъци.

Очаква се напрежението да се покачи още повече тази седмица с публикуването на Закона за амнистията и с вота в парламента. От публикации в испански медии става ясно, че амнистията ще засегне близо 400 души - 300 демонстранти и 73 полицаи от общо 1400, осъдени след опита за едностранно обявяване на независимост в Каталуния.

Това беше цената, която Санчес плати, за да си осигури 179 гласа в 350-местния парламент с подкрепата на съюзниците си от лявото обединение "Сумар", на гласовете на баски и каталунски формации, както и на тези на малка формация от Канарските острови. За мнозинството бяха необходими и 7-те депутатски гласа на смятания за държавен враг номер 1 Карлес Пучдемон, който е начело на партията "Жунтс - заедно за Каталуния".

"Продава държавата за 7 гласа, предаде съвместното ни съществуване, демокрацията, духът на испанския преход. Той е предател!", заяви Томас Перез.

Така от едната страна стоят социалистите в съюз със сепаратисти, а от другата Народната партия в съюз с крайнодесните от партия Вокс на Сантяго Абаскал. Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхо обеща протестите да продължат до нови избори.

"Няма да ни спрат да защитаваме правата и свободите си. Няма да ни накарат да мълчим, ще продължим. Няма да замлъкнем, докато не си кажем всичко на избори, защото това, което се случва сега, е обратното на това, за което гласуваха испанците", допълни Алберто Нунес Фейхо, лидер на Народната партия.

Педро Санчес обвини десните, че са в "мечешката прегръдка" на крайнодесните Вокс, начело със Сантяго Абаскал и ги предупреди, че са се упътили към бездната.

"Испания отново ще има прогресивно коалиционно правителство през следващите 4 години. Скандират Испания няма да се връща назад, а се движи напред. Испания каза "Не!" на миналото и "Да!" на бъдещето!", каза още Педро Санчес, лидер на Испанската социалистическа работническа партия.

Законът за амнистията лесно ще мине през парламента, където социалистите имат мнозинство, но амнистираните едва ли ще могат да се възползват от него. Очаква се да последват серия от обжалвания в редица испански съдилища.

Амнистията привлече погледа и на Брюксел - еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс изпрати писмо с искане на информация за новото законодателство, а другата седмица и европейските депутати ще проведат дебат по искане на Европейската народна партия с аргумента, че Законът за амнистията нарушава "разделението на властите и нарушава независимостта на съда."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яшар Дурмушев пред БНТ: Стадионът в Кърджали отговаря на всички критерии
Яшар Дурмушев пред БНТ: Стадионът в Кърджали отговаря на всички критерии
Тошко Йорданов се яви на разпит и даде показания за заплахите срещу Йоловски
Тошко Йорданов се яви на разпит и даде показания за заплахите срещу Йоловски