НОВИНИ

Дружествата с променлив капитал ще могат да се регистрират от средата на 2024

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:23, 13.11.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Освен заплата ще може да получаваме и дивидент от компанията, за която работим, стига тя да е регистрирана като дружество с променлив капитал. Още преди четири месеца държавата позволи създаването на такива фирми. Все още обаче няма регистрирано нито едно такова дружество.

Каква е причината за забавянето и какви са очакваните икономическите ползи?

Дружествата с променлив капитал са отдавна познати на запад, но у нас те са иновация в търговското право. Тези нови фирми биха донесли ползи и за служителите в тях, смятат експерти. Новите дружествa са подходящи за стартиращи компании, които трудно могат да предложат социални придобивки. Вместо тях, служителите ще могат да получат дялове фирмата. Така работещите биха получавали и заплата, и дивидент.

"ДПК представлява нещо като опростено АД. АД-то има голямо изискване за начален капитал 50 000 лв. Такова изискване при ДПК няма, а същевременно голяма част от плюсовете на АД могат да бъдат реализирани чрез ДПК, както и някои нови моменти, които са напълно нови за правната ни система. Тези да ги наречем англосаксонски заеми, които могат да се реализират в България", казва адв. Виктор Токушев, член на УС на Българската предприемаческа асоциация.

"Доста може да бъде полезно за хора като мен, които са наети на работа, защото това ни дава опция в някакъв момент, ако се справям добре и собствениците на фирмата виждат, че аз заслужавам, мога да стана съсобственик. Един вид цялата работа, която отделям да не бъде само на месечната заплата, която получавам, но и да получа в бъдеще да ми се отплатят по-добре към мен. Затова, че аз отделям от свободното време и се старая да развиваме фирмата по най-добрия начин", смята Михаил Карев, софтуерен инженер в ИТ компания.

За БНТ от Министерството на иновациите посочват, че новият вид дружества ще помогнат за лесно привличане на повече инвестиции и иновативни компании в България. Това ще доведе до цифровизация на производството, растеж на БВП и задържане на висококвалифицирани специалисти.

"Очакването е промените да създадат нови възможности за икономически растеж поради наличието на по-иновативни и ориентирани към растеж компании, разработващи продукти и услуги за целия свят, цифровизация на производството, растеж на брутния вътрешен продукт и задържане на висококвалифицирани специалисти", посочват от ведомството.

Дори и вече регистрирана фирма, може да се преобразува в ДПК, а предприемачи са готови да се ползват от новата възможност.

"Още от самото начало ние искаме да споделям успехите на нашата фирма с всичките колеги, които работят. За съжаление законодателството в България не ни позволява да го направим по какъвто и да е лесен начин. Затова толкова много се вълнуваме от възможността ДПК да е начинът, по който изпълняваме нашите операции, да включим всеки наш колега в нашите успехи и неуспехи", смята Борис Странджев, управител на ИТ компания.

"Единственото, което ме притеснява, е, че има лимит за това колко голяма може да е организацията, колко оборот да прави и съответно каква да е стойността на активите, което може да е ограничаващо особено за компании, които имат повече активи, повече машини, свързани с недвижимо имущество, което значи, че много бързо ще минат над тази граница на дружеството", казва Здравко Здравков, предприемач и съосновател на компания.

Доработване на информационната система на Търговския регистър е причината дружествата с променлив капитал реално да могат да бъдат регистрирани от средата на следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: ГЕРБ ще подкрепи кабинета при гласуването на вота на недоверие
Томислав Дончев: ГЕРБ ще подкрепи кабинета при гласуването на вота на недоверие
Ще дигитализират ли хартиените рецепти - аптеките са готови за протести
Ще дигитализират ли хартиените рецепти - аптеките са готови за протести