НОВИНИ

Ще дигитализират ли хартиените рецепти - аптеките са готови за протести

Аптеките ще трябва да сканират хартиените рецепти

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:17, 13.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Връщат хартиената рецепта за антибиотици. Тя обаче ще трябва да се превърне в електронна от аптеките. Предложението на здравното министерство идва дни, след като стана ясно, че се обсъжда преходен период, в който медици ще могат да предписват антибиотици и дигитално, и на хартия.

По данни на "Информационно обслужване" от 16 октомври до момента са издадени близо 470 хиляди електронни рецепти. Над 320 хиляди от тях са изпълнени в аптеките. Анулираните предписания са около 26 хиляди.

Проблемът с различните кодове на лекарства в лекарския кабинет и аптеките е решен, обясняват от "Информационно обслужване".

Новото предложение от днес за дигитализиране на рецептите изненада Фармацевтичния съюз, а от Асоциацията на собственици на аптеки обявиха протестна готовност.

Изписването на антибиотици и лекарства за диабет на бяла хартиена рецепта е забранено от 16 октомври. Аптеките имат право да отпускат такива медикаменти само с електронни предписания.

"Изпълняването на бялата рецепта по никакъв начин не се различава от изпълняването на рецептата, която е с намаление по НЗОК. Ние изписваме и качваме в електронно досие, фармацевтите го виждат и отпускат", заяви д-р Деница Даскалова - педиатър, общопрактикуващ лекар.

Всички електронни рецепти, предписани от доктор Даскалова след 16 октомври, са изпълнени.

"Системата започна да се регулира. Грешките при лекарите намаляват с времето. Този, който не е имал софтуер, си купува или използва мобилното приложение", допълни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От Лекарския съюз обаче искат да се върне възможността медиците да избират дигитална или хартиена рецепта да предпишат, защото според тях системата не е подготвена само за дигитални бели рецепти.

"Има проблеми с регистрите на медикаменти, които реално пречат да работи добре една електронна рецепта. Съвсем друга е темата за правата на лекарите, които имат права като лекари, но в момента не работят в лечебно заведение. Те сами трябва да имат възможност да изписват, както е в нормалния европейски свят", заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Въпреки заявката, че връщане назад няма, здравният министър е готов да върне и хартиената рецепта, но само за антибиотици.

"Не даваме крачка назад. Даваме възможност да се адаптира цялата система към новата промяна. Ако се окаже, че има възможност хартиените рецепти да се електронизират, да се качат в НЗИС, да бъдат разследвани, тогава ще получим скъпия ефект, който имаме и с електронната рецепта", коментира здравният министър проф. Христо Хинков.

Как хартиената рецепта ще се дигитализира в аптеката за момента не е ясно.

"Или сканиране, или качване от техния дневник за продажби", каза проф. Христо Хинков.

"Това е абсурдно от всякаква гледна точка. Хартиената рецепта се изхвърля, след като се използва. Може да се случи грешка при предписването на рецептата, може да се случи злоупотреба, кой носи отговорност?", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Как ще има контрол? Това, което ние изписваме. Това, което се вкарва в дигиталното досие, как ще можем да го виждаме?", каза още д-р Деница Даскалова.

От Фармацевтичния съюз не са запознати с идеята, аптеките са в протестна готовност. Ще се върне ли хартиената рецепта и ще се дигитализира ли в аптеките ще се решава на среща при премиера до края на седмицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дружествата с променлив капитал ще могат да се регистрират от средата на 2024
Дружествата с променлив капитал ще могат да се регистрират от средата на 2024
Местят мача България - Унгария в Кърджали?
Местят мача България - Унгария в Кърджали?