НОВИНИ

Катастрофата с Ферарио Спасов: Отстраниха от делото прокурора, освободил обвиняемия

Разследван за притежание на наркотици, но на свобода, след като причини катастрофата, в която загина футболният треньор Ферарио Спасов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:50, 13.11.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Разследван за притежание на наркотици, но на свобода, след като причини катастрофата, в която загина футболният треньор Ферарио Спасов. Такъв се оказа казусът с Начо Пантелеев. Днес изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов отне разследването за смъртоносния инцидент от Окръжната прокуратура във Велико Търново и го възложи на прокурорите в Ловеч.

Днес станаха известни редица разминавания между твърденията на търновския прокурор, пуснал Начо Пантелеев на свобода срещу подписка, и фактите около разследването.

Оказа се, че книжката на Пантелеев не е отнета още вечерта след катастрофата, както твърди прокурор Кожухаров. Постановлението за отнемането ѝ е издадено днес. Освен това по думите на прокурора нямало данни, които да сочат, че обвиняемият Начо Пантелеев може да извърши друго престъпление, за да се определи по-тежка мярка за неотклонение, защото той досега не е имал противозаконни прояви.

Но и това бързо беше опровергано. Преди няколко месеца на Пантелеев е повдигнато обвинение за притежание на марихуана, а това в наказателния процес се смята именно за извод, че може да се извърши и друго престъпление. Дейността на прокурор Кожухаров през последните три години ще бъде проверена.

Парадиращ с охолния си живот в социалните мрежи допреди ден днес камерите макар и за кратко успяха да заснемат лицето на Начо Пантелеев, който с висока скорост помете автомобила на Ферарио Спасов.

Полицай пред дома на Начо Пантелеев: Ще трябва да дойдеш в приемната на районното в Лясковец да ти снемат обяснения във връзка с една публикация.

Начо Пантелеев: Сега?

Полицай: Да.

По същото време пък в София прокурорът, който остави Пантелеев с най-леката мярка подписка, беше пред кабинета на и.ф. главен прокурор. Според Йордан Кожухаров нямало данни, които да сочат, че личността на обвиняемия е с висока степен на обществена опасност.

Йордан Кожухаров, прокурор в Окръжна прокуратура-Велико Търново: Книжката му е отнета.

БНТ: Кога?

Йордан Кожухаров: Физически е взета веднага след като става катастрофата и му е издадено постановление за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС.

Само минути по-късно прокурорът беше опроверган.

"Физически свидетелството за правоуправление е в нас и ще бъде предадено в сградата на Областната дирекция на МВР", заяви Венцислав Фоти, адвокат на Начо Пантелеев.

Адвокат Фоти показа шофьорската книжка на своя клиент, а Начо Пантелеев влезе в Областната дирекция на МВР, за да предаде документа. Оказа се, че два дни по-късно Пантелеев получава и още едно ограничение.

"С едното се налага забрана на Начо Пантелеев да напуска пределите на Република България, с второто се отнема СУМПС, тъй като му е повдигнато обвинение по настоящото наказателно производство за причиняване смърт по непредпазливост", поясни Венцислав Фоти.

Прокурор Кожухаров твърди, че е определил най-леката мярка за неотклонение на обвиняемия, защото все още няма експертиза, която да доказва, че високата скорост е причина за катастрофата и на второ място нямало данни за предишни противозаконни прояви на Пантелеев. А снимките в социалните мрежи с оръжие и клиповете за шофиране с прекалено висока скорост не са доказателства.

"Тя е непроверена, несигурна информация. За този клип също, там не се вижда кой управлява това МПС и когато ги наслагаме тези неща, те звучат така тревожно, но ние като прокурори не можем да ценим тези неща като доказателства, когато преценяваме дали да задържаме едно лице или не", заяви прокурор Йордан Кожухаров.

Фактите обаче говоря друго. Оказва се, че Начо Пантелеев вече е обвиняем по друго разследване, което не е приключило.

"За държане на няколко грама марихуана за лична употреба, по което производство му е повдигнато обвинение преди няколко месеца", допълни Венцислав Фоти, адвокат на Начо Пантелеев.

До този момент Пантелеев не е дал обяснения пред разследващите. Според адвоката му причината е контузията на главата, която е получил по време на катастрофата.

"Ще депозирам молба до разследващите органи, с която ще помолим той да даде подробни обяснения, в които той ще разкаже абсолютно всичко по наказателното производство, което му е ясно във връзка с ПТП-то. Желая той да даде обяснения преди да се е запознал с каквито и да е доказателства, за да не остане и капка съмнение, че казва нещо, защото е видял някакви доказателства", каза още Венцислав Фоти.

След като напусна сградата на областната полиция във Велико Търново Пантелеев криеше лицето си.

Начо Пантелеев: Трагедия голяма!

БНТ: Съжаляваш ли?

Начо Пантелеев: Да!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов пред БНТ: С какво би помогнала моята оставка сега? (ВИДЕО)
Борислав Михайлов пред БНТ: С какво би помогнала моята оставка сега? (ВИДЕО)
Томислав Дончев: ГЕРБ ще подкрепи кабинета при гласуването на вота на недоверие
Томислав Дончев: ГЕРБ ще подкрепи кабинета при гласуването на вота на недоверие