НОВИНИ

Защо Христо Кидиков не е сред заслужилите наградени български творци?

bnt avatar logo
от БНТ
13:49, 13.02.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Култура
Слушай новината

65 заслужили български творци ще получават държавни парични награди. Международният фестивал "Златен Орфей" е отправната точка за решението на Министерството на културата да даде тези награди, уточни в "Денят започва с Георги Любенов" Елиянка Михайлова - директор на дирекция "Сценични изкуства" в министерството.

"Нашите творци в областта на поп и рок музиката, които са сред наградените, заслужават нашите адмирации за това, което са направили именно по темата "Златния Орфей", каза Михайлова.

По думите на Михайлова, в доклада към решението на Министерски съвет е описано, че мотивът е 55-годишнината на "Златния Орфей" и творците, допринесли за неговия авторитет и значение ще бъдат наградени.

Стана ясно обаче, че не всички заслужили творци ще получат премията. Сред тях е Христо Кидиков, който по-рано тази седмица се обърна към министър Банов с думите: "Днес, ако цъкнете ВЕФ-а, няма да чуете Кидика! Вие го изтрихте!".

Михайлова твърди, че Христо Кидиков няма първа награда на "Златния Орфей" и това е причината да не е сред отличените творци.

"Защото в условията е казано, че премия ще получат носителите на голяма, 1-а, 2-ра и 3-та награда. Тук не са написани специалните, не са написани наградите, които са взети за песен, изпълнен от чуждестранен изпълнител", уточни тя.

"1975 година песента на Тончо Русев беше наградена с номер 1 на "Златния Орфей" в мое изпълнение", опроверга я певецът Христо Кидиков.

Според Етиен Леви експертната комисия трябва да е от професионалисти, които много добре трябва да познават хронологията и историята на "Златния Орфей". Трябва да се прецизира много точно кой каква награда е взел и всички, които са в пенсионна възраст и наградените с голяма, 1-ва, 2-ра и 3-та награда да бъдат удостоени, каза още Леви.

"Не може да се твърди, че един изпълнител не е взел награда, когато той е жив и здрав, дай боже дълги години, и той твърди, че е взел първа награда. Вчера ми се обажда проф. Мария Ганева, една от най-хитовите и шлагерни композитори, която каза - аз имам голяма, имам 1-ва и 2-ра награда, къде съм?! Обажда ми се Георги Станчев... Ето например, аз съм писан за 350 лева, а Вие казвате - голямата, 1-ва и 2-ра са по 500. Въобще не ми е до парите, мога да си наема една сергия на пазара да си продавам зеленчуци. Благодаря, че макар и по-късно министерството се е сетило да уважи тези творци. Аз имам 2-ра награда в конкурса за песни 1992 година", посочи Етиен Леви.

Той пожела на по-младите си колеги внимателно да си гледат документите, защото тук става дума за неуважение.

"Казвам го с най-топли чувства към министерството. Ние знаем какво сме направили. Знаем с какво сме допринесли за българската култура и духовност. Мисля, че е грозно да бъдат конфронтирани и противопоставяни колеги и в обществото да се казва - ето тези пак не са се наяли. Не става дума за това - има принцип, по който трябва да бъдат решавани", аргументира се Етиен Леви.

Експертната комисия трябва отново да се събере и да прецизира кои са наградените - да се вземе предвид тези, които са в пенсионна възраст и кои са наградени, каза още Етиен Леви.

Гледайте още от съботното издание на "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Има граници, които не трябва да се преминават, оставете децата на мира
Борисов: Има граници, които не трябва да се преминават, оставете децата на мира
Канада въвежда допълнителен тест за коронавирус и карантина ​​​​​в хотел
Канада въвежда допълнителен тест за коронавирус и карантина ​​​​​в хотел