НОВИНИ

Варненци протестираха срещу изсичането на гората в "Коджа тепе"

bnt avatar logo
от БНТ
12:13, 13.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Варна излязоха на пореден протест срещу изсичането на боровата гора в местността "Коджа тепе" край града с цел строителството на еднофамилни къщи. Те са категорични, че сечта там е незаконна, защото гората е защитен зелен пояс за борба с ерозията и свлачищата в района.

БНТ първа информира за проблема в края на миналата година. Изпратена е и протестна подписка от жители на селищно образувание "Горна Трака" до всички заинтересовани институции, с която ги сезират за проблема.

След като бяха изсечени 4 декара от боровата гора, хората сега се борят да спасят останалите 53 декара.

"Ще стане страшно при едно сериозно наводнение. Това, което се случи в Аспарухово, е някакъв по-лек вариант от това, което ще се случи тук", прогнозира Ива Христова.

Тук преди 70 години, именно след голямо наводнение, започва залесяване срещу ерозията и свлачищните процеси. Тези гори са защитени от урбанизация. В Общия устройствен план те са посочени като зони за ниско застрояване.

"Застрояват площи, които са урбанизирани в последния момент. Този общ устройствен план кога е взето решение да станат частни имотите", заяви Христофор Вил.

От Изпълнителната агенция по горите заявиха, че гората обхваща 33 имота, два от които извън горския фонд. Теренът с изсечените 4 декара е частен, Общият устройствен план на Варна позволява застрояване до 30% и това позволява промяна в статута на имота. От втория парцел са премахнати част от дърветата, и друга сеч няма да има. Хората са притеснени и от решението на екоинспекцията във Варна да няма оценка за въздействие на околната среда в изсечения терен.

"И най-скандалното е това, че всичките отпадни води от 44 къщи щели да бъдат заустени непосредствено в близкото дере", коментира Пламен Минчев.

От екоинспекцията заявиха, че този парцел не попада в защитените зони и не се изисква екологична оценка за ниско строителство. Решението е влязло в сила, тъй като не е обжалвано. Протестиращите очакват реакция от институциите, заплашват и с гражданско неподчинение.

Репортер: Елена Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат нова кислородна инсталация в болница "Св. Мина" в Пловдив
Изграждат нова кислородна инсталация в болница "Св. Мина" в Пловдив
ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори
ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори