НОВИНИ

Корнелия Нинова: Никога коалиция с ГЕРБ

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 13.02.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

В тази предизборна кампания има поне три различни неща, които могат да направят БСП първа политическа сила, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в "Денят започва с Георги Любенов".

Най-важното е, че много голяма част от гражданите се отърсиха от страха и от апатията, че нищо не зависи от тях и излязоха с лицата си на протеста през лятото. Това е голяма крачка напред, това не беше възможно преди четири години, коментира тя.

Второто за държавата е, че ГЕРБ е абсолютно изчерпан като политики, не могат да предложат нищо ново, никаква промяна, предлагат още от същото, никакъв капацитет, нямат компетентност да променят нещо и това влиза в колизия с първото.

И третото различно, което е за партията - през тези четири години БСП направи сериозна промяна вътре в себе си. Показахме през тежка промяна, че можем да се борим със задкулисие, със зависимости вътре при нас така, както искаме да управляваме. Да скъсаме с модела на лични договорки, лични интереси на използване на партията и на държавните институции за лична облага.

Тези три неща събрани накуп мисля, че дават различна картина, каза Нинова.

Единствената партия, която може да промени модела на управление, е БСП.

Нинова припомни, че в сегашните извънпарламентарни партии има хора, които са били част от модела на управление на ГЕРБ като вицепремиери, министри.

"През тези четири години БСП беше категорична опозиция и не се съгласихме по никакъв начин да ставаме част от този модел, ние бяхме поканени да бъдем част от това, тези хора бяха от другата страна", коментира Нинова.

Вярвам в паметта на българските граждани, за да разпознаят автентичната опозиция и алтернатива.

Силата на ГЕРБ е разделение и противопоставяне. Нашата сила е в обединението, каза лидерът на БСП и изрази съжаление, че лидери на извънпарламентарни партии не са приели протегнатата ръка.

"Ние протегнахме ръка към извънпарламентарните партии за обединение, не за коалиция, не за управление, а за нещо, което стои много над партиите, нещо, което е държавническо, това са честните избори. Няма значение кой управлява, кой е в опозиция. Това е в основата на държавността. Уви, може би егото на някои от другите лидери надделя и не се прояви политическа мъдрост", заяви Нинова.

Лидерът на БСП нарече гигантска манипулация и лъжа обвинението на Елена Йончева, че Нинова и Борисов са се разбрали за следващото управление.

"Повод за засилването на това говорене даде моето изказване пред ЦИК, че следизборни коалиции ще правим след допитване до членовете и симпатизантите на партията. Очаквах тези хора да реагират по-умно, но какво се случа. Веднага използваха тези думи, за да започнат внушението - а ето щом ще питат членовете, значи са се договорили с ГЕРБ. Изплашиха се тези хора, в чиито глави от сега се върти коалиция с ГЕРБ. Задкулисието винаги се страхува от мнението на хората", заяви Нинова.

Тези хора, които внушават, че БСП и ГЕРБ ще правят коалиция, знаят какво мисли партията. Те знаят, че 99,9% от членовете и симпатизантите ще кажат - никога коалиция с ГЕРБ. Те знаят моето мнение, защото четири години са се опитвали да го прекършат по всякакъв начин, допълни лидерът на БСП.

"Втората голяма манипулация - че имало война между президента и БСП. Излязохме и заявихме, че няма такова нещо. Знаех за изявлението на президента, знаех кога и какво ще каже, не сме изненадани. Поздравих го за този ход. Така се прави, за да разсее внушенията, че ще прави собствена партия и ще къса от БСП", каза още Нинова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксините - страхове и надежди: Дискусия между проф. Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев
Ваксините - страхове и надежди: Дискусия между проф. Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев
Студ и мизерни условия в медицински център в Русе
Студ и мизерни условия в медицински център в Русе