НОВИНИ

Спасители съветват: Избягвайте високите части на планината

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 13.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Рязко падат температурите през почивните дни. Очакват се нови и на места обилни снеговалежи. Жълт код е обявен в цялата страна заради мразовитото време. В планините ще бъде изключително опасно. Въпреки студа обаче не липсват туристи.

Изключително студено ще бъде през идните дни. Очаква се температурите през цялото време да останат минусови. Вятърът също ще бъде силен, има опасност от измръзване, а с новите снеговалежи има опасност от големи снегонавявания. Заради сериозното застудяване планински спасители съветват хората да не правят преходи в планината.

Въпреки минусовите температури туристи в планината не липсват.

Препоръката на спасители е хората да не влизат дълбоко в планината, както и да избягват високите части, тъй като опасността от измръзване е много голяма.

"Най-важното е да имат няколко ката дрехи, да не са облечени със супер дебела дреха, а по-добре да е няколко ката хубава дреха и когато усещат, че много им става студено, просто да не спират да правят упражнения", каза Радослав Наков - планински спасител в ПСС Кюстендил.

Важно е хората, които са решили да се разходят на чист въздух, да преценяват добре дали ще могат да се приберат навреме на сигурно място.

"Да са около чайните, хотелите нали. Храна задължително да имат с тях, вода, нещо сладко, което да може по-бързо да им даде енергия и заредени батерии, това е важното, батериите на телефоните", съветва Радослав Наков.

А заради високата лавинна опасност съветът към скиорите и сноубордистите е да не излизат от очертанията на пистите.

Репортер: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ и мизерни условия в медицински център в Русе
Студ и мизерни условия в медицински център в Русе
Проф. Георги Рачев: Зимата дойде
Проф. Георги Рачев: Зимата дойде