НОВИНИ

Ваксините - страхове и надежди: Дискусия между проф. Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:07, 13.02.2021 (обновена)
13879
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Според имунолога проф. Андрей Чорбанов - тази част от хората, които са прекарали вируса, няма да се заразят с новите варианти на COVID-19. Факторите, които водят до повишаване на заболеваемостта, са факторите на околната среда, самият вирус и неговата инфекциозност и човешкото поведение, обясни в "Денят започва с Георги Любенов" пулмологът д-р Алекасндър Симидчиев.

Когато се заразят толкова много хора, колкото има в глобален мащаб, загасването на пандемичния процес става много по-трудно, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, като даде пример с Испанския грип, който е траел 4 години.

Според имунолога проф. Андрей Чорбанов, за да изчезне вирусът, 70% от населението трябва да се ваксинира и 70% да го преболедува. Той е на мнение, че при налагане на стриктни, граничещи с недемократични, мерки 70% от населението може да се ваксинира.

Първата държава, която ще бъде ваксинирана на 90%, е Израел. И март ще разберем какво ще се случи. Трябва да се знае, че между 3 и 5% от хората не реагират на ваксини, каза проф. Чорбанов.

Хората, които се сблъскат с вируса, изграждат много по-добър имунитет отколкото тези, които се ваксинират, заяви проф. Андрей Чорбанов. Според д-р Александър Симидчиев обаче постваксиналният имунитет има предимство пред преболедуването.

"Първо не ни излага на рисковете от преболедуване, защото аз ежедневно се занимавам с хора, които след преболедуване има остатъчни изменения, следваксинално не съм видял досега и, второто е, че високите нива на защита, макар и в много тесен спектър само шпайктротина в определен процент от случаите предпазват и от вариантната инфекция, която вече наблюдаваме", заяви д-р Александър Симидчиев.

"Всичко това е на база на антитела измерване на антитела, защото това е нещо, което се мери по отношение на клетъчния имунитет не е така. Той е дълготрайната част, трябва да се знае, че организмът образува антитела, когато има нужда от тях", заяви проф. Андрей Чорбанов.

По думите на д-р Симидчиев България изостава по отношение на ваксинацията. Той посочи като добър пример Израел, където имунизацията вече дава резултат.

"Сред хората, които са ваксинирани, те са преобладаващо от по-големите възрастови групи над 60, там имаме активно намаляване на честотата на хоспитализации и на тежките случаи, и на смъртните случаи включително и това вече е видно", заяви д-р Александър Симидчиев.

"Там само 10% много ортодоксални отказват да бъдат ваксинирани и няма как да ги задължат, но 90% ще бъдат ваксинирани и ще разберем март месец какво ще се случи", заяви проф. Андрей Чорбанов.

По думите на проф. Чорбанов ако хората са прекарали вируса, няма как да се заразят с новите варианти на COVID-19.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков: Гласуването по пощите ще доведе до повече съмнения за манипулации
Росен Желязков: Гласуването по пощите ще доведе до повече съмнения за манипулации
Корнелия Нинова: Никога коалиция с ГЕРБ
Корнелия Нинова: Никога коалиция с ГЕРБ