НОВИНИ

Защо спортистите хапят медалите си?

Ивет Горанова
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 14.08.2021
27906
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Решението една олимпийска шампионка да получи нов медал, заради захапването на отличието от кмета на родния ѝ град, ни даде повод да потърсим отговора на въпроса, защо се случва това. Защо спортистите захапват медалите си със зъби? Каква е причината да се опитат да „отхапят“ своите отличия?

Всеки един човек, който е наблюдавал награждаване на голямо спортно събитие, е попадал на снимка или кадър, на който щастливият атлет на подиума се опитва да отхапе парче от медала си.

Преди много години, хапането на метала, на всеки вид метал, е начин да се провери неговата автентичност. Същото са правели дедите ни, когато благородният метал е използван под формата на валута.

По време на златната треска в Калифорния хората са хапели златото, за да проверят дали е истинско. Според теорията, чистото злато е меко, ковък метал. Ако зъбите са оставили отпечатък върху него, то най-вероятно е истинско. Ако не, можеш да си счупиш зъб, но поне ще знаеш, че няма да си дадеш парите на вятъра.

В наши дни този тест не помага.

Олимпийците правят това, защото са го видели от своите предшественици, а те от своите.

Според президента на Международното дружество на олимпийците историци и автор на редица издания Дейвид Валечински практиката идва от фотографите, които искат да имат по-интересни кадри и настояват спортистите да захапят медалите си.

В действителност златните медали имат само златно покритие, а в основата си са сребърни. Сребърните медали са си 100% сребърни, а бронзовите медали са сплав от мед и цинк.

Дейвид Мьолер, състезател по спускане с шейни, който спечели сребърен медал на Зимните игри през 2010 година, дори счупи зъба си, докато изпълнявал заръката на фоторепортерите.

„Фотографите искаха снимка, на която държа медала само със зъби. По-късно на вечеря забелязах, че липсва част от зъба ми“, признава състезателят по-късно.

В действителност традицията вече се е превърнала в неразделна част не само от Олимпийските игри, но и от спортния живот, затова най-вероятно ще продължим да наблюдаваме състезателите да хапят медалите си.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цяла нощ бушува огънят в Родопите, продължава гасенето му
Цяла нощ бушува огънят в Родопите, продължава гасенето му
1047 са новите случаи на коронавирус у нас
1047 са новите случаи на коронавирус у нас