НОВИНИ

Защо страни от ЕС затягат контрола по границите си?

агенция митници засили контрола границите изпълнение поетите ангажименти австрия влизане шенген
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:19, 10.09.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз се опитва да се справи с нарастване на потока на легални и нелегални мигранти, което кара някои страни членки да въвеждат временни проверки по границите си, въпреки че са част от обикновено широкообхватното шенгенско пространство за свободно движение.

Правилата на шенгенското пространство позволяват тези мерки да бъдат предприемани "в краен случай" за предотвратяване на сериозни заплахи за вътрешната сигурност или за обществения ред.

Ето страните, които са въвели и затегнали мерките:

  • Австрия

Австрия е въвела проверки по границите си със Словакия и с Чехия, срокът за действие на които изтича на 15 октомври, както и проверки по границите със Словения и с Унгария до 11 ноември. Решението си страната аргументира с натиска върху системата за прием на търсещи убежище хора, както и на свързани със сигурността опасения, обострени от терористични групировки и престъпни мрежи, свързани с войната в Украйна.

  • Дания

Дания извършва проверки на пристигащите по суша и по море пътници от Германия до 11 ноември, като се позовава на терористични заплахи, свързани с войната в Газа и осквернявания на Корана през 2023 г., както и на рискове от руски шпионаж.

  • Франция

Франция се позовава на натиск върху системата за прием и на заплахи от тероризъм и е въвела проверки по границите си със страните от шенгенското пространство до 31 октомври.

  • Германия

Германия възнамерява да въведе по-строг контрол по всичките си сухопътни граници от 16 септември, първоначално за срок от шест месеца. Миналата година страната обяви по-строг контрол по сухопътните си граници с Полша, Чехия и Швейцария. Тези мерки, както и проверки по границата с Австрия, са позволили на страната да върне 30 000 мигранти от октомври 2023 г.

  • Италия

Очаква се граничните проверки, въведени от Италия, да продължат до 18 декември, след като Рим се позова на опасения, свързани с терористична дейност, войната в Украйна, както и рискове от насилие, свързано с италианското председателство на Г-7. Преди това страната бе въвела гранични проверки по границата със Словения със срок до юни, заявявайки, че пристигащите през Балканите мигранти биха могли да са терористи.

  • Норвегия

Норвегия, която не членува в ЕС, но е част от шенгенското споразумение, въведе граничен контрол в пристанищата си с фериботни връзки с шенгенското пространство до 11 ноември, като се позова на руски разузнавателни операции, заплашващи норвежкия износ на газ или военната помощ за Украйна.

  • Словения

Словения въведе гранични проверки по границата си с Хърватия и Унгария до 21 декември, като се позова на влошаващата се сигурност в Близкия изток и в Украйна, на високото ниво на тероризъм и на организираната престъпност в Западните Балкани.

  • Швеция

Швеция затегна граничния си контрол до 11 ноември, като се позова на повишения риск от насилие, включително антисемитски атаки, на фона на конфликта в Газа.

  • Финландия

Финландия затвори пропускателни пунктове по сухопътната си граница с Русия - която не е част от шенгенското пространство, за неопределен период от време в отговор на нарастване на броя на търсещите убежище от трети страни, което по думите ѝ е било организирано от Москва. Кремъл отхвърли това обвинение. Хелзинки също така добави няколко пристанища към списъка на местата, през които са забранени пътувания с изходна точка от източната ѝ съседка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ внесе документи за регистрация в ЦИК
ПП-ДБ внесе документи за регистрация в ЦИК
Окончателно: Няма да накажат Яник Синер за допинга
Окончателно: Няма да накажат Яник Синер за допинга