НОВИНИ

Засилен интерес към подвижните секции в Хасковско

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 11.07.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Силен интерес към подвижните секции в Хасковско. Спрямо изборите през април, този път броят им е увеличен двойно в общините Минерални бани и Стамболово. Има сигнали в Районната избирателна комисия, че така се заобикаля машинното гласуване, защото вотът в подвижните урни е само с бюлетини.

Нарушения по този параграф трудно биха могли да бъдат засечени, защото промени в Изборния кодекс позволяват да се подават заявления за гласуване не само с решение от ТЕЛК. А контролът за действителността на диагнозите е поверен само на общините. Така през април в община Стамболово са гласували близо 160 души в 2 подвижни секции. А на вота днес болните вече са над 300 и до тях стигнаха 4 мобилни екипа.

6 подвижни секционни комисии с леки автомобили от обикаляха различни адреси и села в община Минерални бани. Трудно подвижни, незрящи, но и видимо здрави хора се оказа, че са посетени в домовете им от тази комисия.

-БНТ: Опит да се заобиколи машинният вот?

Да. Може би това е една от основните причини. По мои наблюдения има хора, които биха могли сами да стигнат до изборните секции, която им е по адрес и могат да гласуват там. Добре е, че има подвижни секции, но не всички са за там, коментира Елица Хърсева, председател на подвижна секция в община Минерални бани.

От Районната избирателна комисия в Хасково заявиха, че са с вързани ръце след промените в Изборния кодекс.

-БНТ: Може ли да се стигне до ситуация, в която здрави хора ще гласуват в подвижна секция?

Да, би могло, не е изключено, при положение, че не е длъжен да доказва нищо и да подаде едно голо заявление така да се каже, отговори Добромир Якимов, председател на РИК Хасково.

Опашки и жалби за опити за контролиране на вота от кметове и наместници, както и инструкции на турски език имаше на много места.

Нашият председател разбира турски и той им помага. Казва им с две думи какво да правят, казва Янка Стоянова, член на секцията в село Зорница.

В готовност да помага, ако се наложи, постоянно пред секцията в Зорница беше и кметът на селото.

Това, че говорят така на групички на турски, не означава, че не знаят български. Повечето гласуват за един номер, каза Сезгин Рашид, кмет на село Зорница.

Спиране на тока в няколко секции, отказване на машини в други, неработещи и намазани с парафин тъчскрийни и бавно гласуване от страна на избирателите съпътстваха цял ден вота в Хасковска област.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Каменар гласува близо час
Жена от Каменар гласува близо час
"Галъп": 29% е избирателната активност към 17 ч.
"Галъп": 29% е избирателната активност към 17 ч.