НОВИНИ

Политическите лидери изразиха надежда, че ще има редовно правителство след вота

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 11.07.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът, служебният премиер и партийните лидери изразиха надежда, че ще има следващо редовно правителство. Всеки един от тях призова хората да излязат и да гласуват днес.

Президентът Румен Радев обяви, че гласува за държава, която работи в интерес на обществото.

"Аз силно се надявам че партиите извлякоха своя урок от предишните избори и ще подходят много по конструктивно, по-отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите, това е най-важната задача пред тях. Ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, ние трябва да ги направим такива с нашия глас, затова призовавам всички сънародници - излезте и гласувайте", заяви президентът Радев.

За повече предвидимост призова и служебният премиер.

"Надявам се да бъде създаден кабинет, защото всичко това, което говорим за бъдещето на България, зависи от един предвидим, стабилен кабинет, който ще бъде съставен на базата на предвидимо и стабилно парламентарно мнозинство. Искам да отправя моята благодарност към всички ангажирани с изборния процес, който по данни в момента протича нормално в цялата страна, разбира се, има дребни детайли - неработещи машини или малки проблеми, които се отстраняват и не представляват сериозен проблем", заяви Стефан Янев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче разкритикува начина, по който се провеждат днешните избори, но обяви, че партията му няма да иска касиране на вота.

"Хаосът, който създадоха, е видим - с часове висят хората по опашките. ЦИК спи, хората почнаха в 7 ч. работа, те в 9 ч. им е първото заседание, хиляди жалби", заяви Борисов.

На въпросът смята ли, че ще има ново редовно правителство, лидерът на ГЕРБ отговори:

"Нека народът днес си каже волята, ще се видим пак, надявам се".

Според лидера на БСП редовно правителство е необходимо заради предстоящите икономически и политически решения.

"Трябва да се направи кабинет, защото ни предстоят много важни решения за България, приемането на бюджета за тази година, планът за възстановяване и развитие, реакция на повишаването на цените с повишаването на доходите, всичко това минава с работещ парламент и редовно правителство", заяви Корнелия Нинова.

За връщане на държавността отново призоваха от ДПС.

"В България за последните 12 години има криза на държавността, има криза на демокрацията, има отстъпление от правата и свободите, от тази гледна точка ние от седем години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността в политиката, трябва да се възстанови демокрацията, трябва да се възстанови държавността", заяви Мустафа Карадайъ.

Кабинет, способен да промени ситуацията, си пожела лидерът на "Демократична България".

"Ние ще работим за това да се състави кабинет, но не какъв да е кабинет, а кабинет, който има волята, амбицията, капацитета да направи дълбоката трансформация, която България има, така че работим за кабинет на дълбоката трансформация", заяви Христо Иванов.

Съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова отново изрази надежда, че следващото правителство ще работи и повече за хората.

"Очаквам, че ще има мнозинство на промяната във следващия парламент и очаквам, че ще има правителство, тъй като хората наистина искат час по-скоро властта да се заеме с решаване на техните проблеми", заяви Мая Манолова.

Лидерите на "Има такъв народ" не гласуваха публично.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачита ли се вотът, ако машината не пусне разписка?
Зачита ли се вотът, ако машината не пусне разписка?
27,2% е избирателната активност към 16 ч.
27,2% е избирателната активност към 16 ч.