НОВИНИ

Как преминава гласуването в чужбина?

Очаква се по-ниска избирателна активност, в сравнение с изборите от 4 април

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:44, 11.07.2021
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

След отпадането на лимита за секциите в чужбина, на много места по света сънародниците ни имат повече възможности за гласуване. Близо четири пъти повече са избирателните секции в Лондон и двойно повече в Берлин. Очакванията са за по-ниска избирателна активност заради сезона на отпуските. Но все пак желаещите да гласуват не липсваха.

Осем са избирателните секции в Берлин на тези парламентарни избори - с четири повече в сравнение с вота през април. В новите секции гласуването е изцяло с бюлетини. В останалите, включително тези в посолството ни в германската столица, на разположение са по две машини, което значително намалява времето за гласуване.

Катя Костова, която е председател на секция, съобщи за БНТ, че в трите най-големи секции в българското посолство не са се явили 7 от общо 21 членове, а броени часове преди изборния ден е имало и миграция на членове от една комисия в друга.

Заради по-ниската избирателна активност този път не се е стигнало до големи струпвания и часове чакане да се упражни правото на глас.

В Бон избирателната секция е една, а желаещите да упражнят правото си на глас - многобройни. Не се съобщава за проблеми с машинното гласуване.

Как гласуват българите, избрали да почиват в Гърция?

В Лондон избирателните секции са 135 при 35 на предходните избори. В 56 от секциите се гласува с машини. Вероятно заради чувствително по-големия брой секции няма струпване на гласоподаватели.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков каза за БНТ, че е била създадена и по-добра организация.

"Основното предизвикателство е свързано по-скоро с това, че при толкова много нови секции имаме членове на комисии, които за първи път вършат тази работа и нямат опит. Разбира се, и проблема с гласуването с машини, което за някои хора може да бъде ако не проблем, то поне бавно и това да създаде условия за опашки. Но не вярвам, смятам, че всичко ще мине както трябва", каза Райков.

Ниска избирателна активност в Истанбул

В Лион българските граждани гласуваха в секция с две машини. Не е имало чакащи хора. Трима души от 7-членната комисия са помагали за разпределянето на гласоподавателите - тези, записали се предварително онлайн, и попълващите декларации. Това съобщи за БНТ сънародничката ни във френския град Кристина Петрова. Според нея машинното гласуване е протичало много бързо, а единственото затруднение за някои е било с поставянето на картата в устройството.

В Мадрид гласуването преминава спокойно

Гласуват и отвъд Океана. В една от комисиите в Чикаго имат две машини и една урна в случай на авария с машините. В Бостън също гласуват машинно.

"Изключително лесно мина процеса и всички доброволци са много подготвени и страшно много помагат", каза Румяна Павлова Плотник от Бостън.

В щата Масачузетс са открити две допълнителни секции и така броят им на тези избори е четири, което според сънародниците ни там е много важно, предвид огромните разстояния в САЩ.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СИК-овете във Ветово не са забелязали агитацията с чашки за кафе
СИК-овете във Ветово не са забелязали агитацията с чашки за кафе
Ричард Брансън излетя в Космоса
Ричард Брансън излетя в Космоса