НОВИНИ

Къде има проблеми с машините за гласуване в страната?

bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 11.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

България гласува за 46-и парламент при малко по-слаб интерес до момента, в сравнение с изборите през април. Гласуваме при познати антиковид - мерки, но по нови правила - за първи път в избирателните секции се допуска видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време, при отчитане на резултатите от вота.

За първи път гласуваме изцяло машинно, освен в най-малките изборни секции с под 300 избиратели. Навсякъде са подсигурени и хартиени бюлетини, които заменят машинния вот само при извънредна ситуация и само след изрично решение на ЦИК и районните комисии.

А такива ситуации не липсваха - още от началото на изборния ден започнаха техническите проблеми с машините - едни бяха програмирани с грешен начален час, други не отчитаха картите, трети не издаваха контролна разписка. Заради това в някои секции изборният ден закъсня с часове, а други преминаха изцяло на хартия.

ЦИК: 52 машини не работят към 16.30 ч.

По данни на ЦИК - осигурени са над 10930 машини, а до ранния следобед проблем е имало с 52 устройства.

В цялата страна имаше засилено полицейско присъствие и нямаше сериозни нарушения, отчетоха от МВР. Гласуваме в над 13970 секции у нас и в чужбина. В страната промяната на броя на изборни секции е незначителна, но зад граница са увеличени чувствително в сравнение с предишния вот - 784.

Най-сериозно се усети проблемът с машините в столицата, и то заради грешно програмиран таймер, неработещ принтер или невключен кабел.

Под 0,49% от над 10 000 машини са имали някакъв проблем през днешния ден.

Въпреки това там, където имаше проблем,се чакаше с часове, за да може да се гласува. Например в една секция в столицата - чакането продължи пет часа. Именно дългите опашки доведоха до напрежение между гражданите и членове на секционните комисии.

Опашки и скандали заради проблеми с машини в София и Пловдив

Много от СИК-овете се оплакваха, че се налага дълго да чакат решението на Централната избирателна комисия за преминаване към гласуване на хартия.

В две от секциите в 128-мо училище в София имаше технически проблем с машините. Не се стигна до сигнализиране на РИК, нито до ЦИК. Техниците оправиха проблема по телефона.

Забавяне в гласуването заради проблем с машина в столичното училище "Хенри Форд"

Опашки се образуваха от сутринта пред столичното 45 ОУ заради технически проблем с машините. Повече от три часа ЦИК не взе решение за преминаване към бюлетини. Това доведе до напрежение и големи опашки.

В 36-а секция машината не е отчитала картата. Вратата на секцията е била затворена около час и половина, от 8.00 до 9.30 часа.

Как протича гласуването в София (СНИМКИ)

В 198-ма секция в бургаския квартал "Лозово" на практика изборният ден започна малко преди 10.30 часа заради проблем с машината, затова се наложи хората да гласуват на хартия.

Голяма част от гласоподавателите в тази секция изцяло се отказаха да дадат своя вот заради забавянето.

С 5 часа закъснение започна гласуването в една от секциите в Пловдив

Подобна е ситуацията и в Карнобат, а на други 6 места изборният ден започна с час закъснение заради проблем с машините. Проблемите вече са отстранени. Там, където се е получило забавянето, изборният ден ще бъде удължен с още час, обясниха за БНТ от РИК Бургас.

Още в началото на изборния ден машината в бургаския квартал "Лозово" блокира. Малко преди 10.30 часа с решение на ЦИК секцията премина на хартиени бюлетини.

Проблеми с машините за гласуване в Бургас

Повече от 5 часа и половина се чакаше решението да се премине към гласуване с хартиени бюлетини в 77-ма секция в ОУ "Стоян Михайловски" в Пловдив, след проблем с машината за гласуване.

В секция в Пловдив чакаха повече от 5.30 часа, за да могат да гласуват

Проблеми има с 42 машини, което е под 0,4% от всички машини в страната.

ЦИК: В 42 секции се e преминало на хартиено гласуване

За да работи, една от машините в Ямбол трябваше да се рестартира след почти всеки втори избирател. Въпреки това не се премина на гласуване на хартия.

Машината в секция във Враца се повредила след като гражданин рязко издърпал разписката от нея. Там преминаха към хартиена бюлетина.

Към гласуване с хартиена бюлетина преминаха и в секции в Добрич, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

Вижте повече във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10,38% е избирателната активност към 11 ч. в Благоевградска област
10,38% е избирателната активност към 11 ч. в Благоевградска област
В село Столетово преминаха към гласуване с хартиени бюлетини
В село Столетово преминаха към гласуване с хартиени бюлетини