НОВИНИ

Засилено полицейско присъствие заради огнище на COVID-19 в Брестовица

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 29.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.

В пловдивското село Брестовица за последното денонощие са регистрирани 9 нови случая на коронавирус. Така общият брой на заразените там е 13. Вече има и първи смъртен случай - мъж на 70 години. Разрастването на огнището в селото наложи две от улиците в ромския квартал да бъдат затворени от полиция.

Разпространението на коронавируса в Брестовица засега е между две фамилии. Улиците, на които те живеят бяха затворени. След първите 4 случая в селото вчера бяха изследвани всички 30 контактни лица. 9 от тях са дали положителен резултат. Сред тях е и дете на 9 години. То е без симптоми.

Епидемиологичното проучване на ситуацията е показало, че заразата в селото е внесена от чужбина от представители на двете фамилии.

Тен.Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Те са изолирани, карантинирани, всички са изследвани. Заразяването им се свързва с пристигане на хора от Германия и от двете фамилии.

До момента само трима от заразените са настанени в болница. Тази нощ е починал мъж на 70-години от селото. Освен COVID-19 той е имал и придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето и артериална хипертония.

Живко Давидов: Чухме един човек е починал снощи, тук от махалата.Притеснително е. Иска се да спазваме мерките, да спазваме карантината.

Гинка Ламбова: Дойдоха си момчетата от Германия. Не бяха болни, никой. Те още като слизат от самолетите веднага ги изследват. Температура нямаше.

Нарастването на заболелите наложи засилено полицейско присъствие в селото.

Павел Михайлов, кмет на община Родопи: Ще бъде ограничено влизането и излизането от тези две улици, за да нямат хората контакти с останалата част от населението.

За да няма масово движение из селото, до махалата в Брестовица бе доставена водоноска, тъй като водата тук все още е с превишени стойности на манган.

Любен Радев, кмет на Брестовица: Всекидневно се чувам със семействата. Ще успеем да се справим с тази криза. Проявяват разбиране нашите жители от ромската махала.

Кварталът, в който живеят фамилиите, ще остане затворен докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен.

От Община Родопи осигуриха над 300 литра дезинфектанти за улиците в селото. На хората се раздават безплатно маски и ръкавици.

Извън Брестовица в Пловдивска област има още два нови случая - това са съпругата и 10-годишното дете на мъж, който работи във Видин.Там той е диагностициран като положителен на COVID-19, но въпреки това се е прибрал с автомобил при семейството си в Пловдив и ги е заразил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата обискира фирмата, разработила временната система за случайно разпределение на делата
Прокуратурата обискира фирмата, разработила временната система за случайно разпределение на делата
Национален оперативен щаб: Всяка отпусната мярка крие рискове, ако не се изпълнява стриктно
Национален оперативен щаб: Всяка отпусната мярка крие рискове, ако не се изпълнява стриктно