НОВИНИ

Затопляне в следващите дни - температурите на места ще достигнат 38-39 градуса

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 27.07.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Очакваме затопляне през следващите дни - около сряда, четвъртък температурите може да скочат до 38-39 градуса.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Анастасия Стойчева от НИМХ.

"Тази година горещниците ще са с високи температури. Но ще бъдем далеч от високите температурни рекорди. В петък атмосферно смущение със северозападен вятър ще донесе малко прохлада и краткотрайни валежи. Но този атмосферен фронт бързо ще премине и валежите бързо ще спрат. Ще влезем в август с приятно топло време", обобщи Стойчева.

Според нея малка е вероятността да достигнем 40 градуса това лято. А днешния ден ще бъде
сравнително нормален летен ден, с краткотрайни валежи в Западна България и централните райони.

Д-р Стойчева заяви, че в Западна България има райони, в които сме надхвърлили климатичните норми на валежите, докато в Източна България имаме места, където валежите са 0.

Тя показа карта, на която жълто-оранжевите до червени цветове показват висока опасност от пожари. Това е заради предимно слънчевото време, вятър в отделни дни - в Източна България - от север, североизток, в Западна - все още от северозапад. Високите температури - до 32-34 градуса, липсата на валежи до този момент от месеца, това наистина са две части от страната, където обстановката е съвсем различна.

В средата и в края на юли, обикновено при сухо лято всички треви са жълти, но заради валежите има доста зеленина в Западна България", коментира д-р Стойчева.

В София почти доближаваме климатичната норма на валежите за месеца. По-високите стойности, надхвърлящи 100%, са главно в Западна България.

Първата група високи стойности са в северната част на Западна България, следва източната част на Северна България, към черноморското крайбрежие, включително Велико Търново, Силистра, Русе, там има известно количество валежи, но те остават около 50% от климатичната норма. Следващата група със значителни валежи е западната част на Южна България, където също сме надхвърлили климатичната норма. И след това голяма част от Горнотракийската низина - Пловдив, Пазарджик, на изток в Елхово и Карнобат без никакви валежи. Като цяло Източна България е с незначителни валежи или нулеви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Иво Петров: При хора със сърдечносъдови заболявания смъртността от COVID-19 е най-висока
Проф. Иво Петров: При хора със сърдечносъдови заболявания смъртността от COVID-19 е най-висока
Голям пожар избухна в Португалия
Голям пожар избухна в Португалия