НОВИНИ

Затварят нощните заведения и засилват контрола за мерките в Търговище

затварят нощните заведения засилват контрола мерките търговище
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 23.10.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

5 временни противоепидемични мерки прие на днешното си извънредно заседание Областният координационен щаб за борба с COVID-19 в Търговище.

"Време е да концентрираме усилията си, за да бъде създадена стройна организация по превенция и контрол на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в нашата област", заяви областният управител Митко Стайков.

Членовете на Щаба взеха решение да бъде наложена забрана за работа на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения за срок от 10 дни. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито.

Кафенета и ресторанти следва да работят при стриктно спазване заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

Въвежда се пропускателен режим в търговските обекти и се завишава контрола от страна на всички институции, по отношение спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

Към днешна дата общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 728. Новозаразените през последното денонощие са 70. Хоспитализирани в болничните заведения в областта са 94 души, разпределени както следва: МБАЛ-Търговище – 61, МБАЛ-Омуртаг – 21 и МБАЛ-Попово – 12. На домашно лечение са поставени 397 души. Излекувани към този момент са 205 човека. 32-ма са починалите.
Главният секретар на РЗИ – Търговище д-р Марин Йовов коментира, че новите случаи се движат във възходяща градация, което е притеснително за всички.

С цел създаване на алгоритъм за действие в образователната система на територията на област Търговище бе взето решение да се продължи организирането на ежедневно систематизиране на обобщени данни, по отношение на отсъстващите ученици и педагогически специалисти, както и да се даде възможност началникът на РУО – Търговище да представя предложение до министъра на образованието и науката за преминаване до 10 дни на обучение от разстояние в електронна среда за ученици от V до VII/XII клас във всяко учебно заведение, за което има постъпил доклад от директора на училището за отсъстващи над 20% от общия брой ученици и педагогически специалисти.

В тази връзка Елка Станчева, началник на РУО – Търговище, докладва, че към момента двете средни училища в града са преобразували образователния процес за учениците от V до XII клас в електронна среда от разстояние, поради висок процент отсъстващи учители и ученици. По нейни думи, в област Търговище болни, карантинирани или с грипоподобни симптоми са общо 1 606 ученици (15.62%) от общо 10 280 учащи. Общият брой на работещите в учебните заведения на територията на областта педагогически специалисти са 1 228, като отсъстващи са 151 души, което се равнява на 12.30%. Към днешна дата под карантина са поставени 11 паралелки в различни училища. Към момента препоръките на Министерството на образованието и науката са за запазване на присъствената форма на обучение за учениците от първи до четвърти клас, допълни още тя.

Представители на трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Търговище – в Търговище, Попово и Омуртаг, коментираха, че медицинския персонал работи отговорно, но вече се наблюдава натрупване на умора.

Веднага след приключване заседанието на Щаба, областният управител Митко Стайков издаде заповед, която регламентира новите мерки, които влизат в сила от днешния 23 октомври и ще бъдат актуални в срок до 2 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачки на обществения транспорт в германската провинция Бавария на 26 и 27 октомври
Стачки на обществения транспорт в германската провинция Бавария на 26 и 27 октомври
Акцентите в последния предизборен дебат Тръмп - Байдън
Акцентите в последния предизборен дебат Тръмп - Байдън