НОВИНИ

Заявления за лични документи в София ще се приемат във всяко РПУ, не само по адрес

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:20, 03.08.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Заявления за издаване на нови лични документи вече ще могат да се подават във всички районни управления на полицията в столицата. Досега това беше възможно само в районното по местоживеене. Гишетата ще бъдат и с удължено работно време.

10 години след издаването на сегашните лични карти и в началото на отпускарския август се завърнаха и опашките пред гишетата за издаване на лични документи. И ако преди две седмици смяната ставаше без да се чака, сега е нужно търпение.

Според МВР проблемът е в мерките срещу разпространението на Covid-19. В салоните, пред гишетата, се допускат само по двама и това налага хората да чакат навън и повече от обикновено. По тази причина от днес гишетата ще отварят половин час по-рано и съответно ще затварят 30 минути по-късно, като в съботните дни на месец август извънредно ще работят по две районни управления в столицата. Освен това в София отпада задължението заявление за нови лична карта или паспорт да се подава само по местоживеене.

Стоянка Бумбарова, началник сектор в "Български документи за самоличност" - СДВР: В София могат да се наредят във всяко едно районно управление, където им е удобно - по месторабота, по местоживеене, ако щете и по желание, където преценят.

Статистиката показва, че най-много лични документи са сменени от началото на годината до средата на март.

Мария Костадинов, съветник на министъра на вътрешните работи: След въвеждането на извънредното положение има значителен спад и сега вече мога да кажа, че последната седмица достигаме ръста от март месец.

Първите дни на седмицата също се оказват най-натоварени.

Мария Костадинов, съветник на министъра на вътрешните работи: Тези върхове са точно понеделниците, когато идват много по-голям брой граждани за издаване на документи.

Данните показват също, че сутрин има двойно повече хора, които подават заявления за нови лични документи в сравнение със следобедните часове. Заради пандемията валидността на личните карти и шофьорски книжки, която изтичат до 31 октомври е удължена с шест месеца, но това важи само за територията на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протести срещу правителството в Русе, Благоевград, Пловдив и Бургас
Отново протести срещу правителството в Русе, Благоевград, Пловдив и Бургас
Директорът на парк "Рила": Не е полаган асфалт на пътеките край Седемте рилски езера
Директорът на парк "Рила": Не е полаган асфалт на пътеките край Седемте рилски езера