НОВИНИ

Заявленията за превоз на извънгабаритен товар ще се подават и по пощата

заявленията превоз извънгабаритен товат подават пощата
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 02.08.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Проект за изменение на наредба предвижда възможността собствениците или превозвачите на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства (ППС) да могат да подават заявление за разрешително и чрез лицензиран пощенски оператор, което е в съответствие с решението на Министерския съвет от 2018 г. за трансформация на модела на административно обслужване.

Досега това беше невъзможно и лицата подаваха заявленията лично в областните пътни управления, съобщават от МРРБ.

Промените за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства се правят с цел прецизиране на текстовете, свързани с разпоредбите на Директива 96/53/ЕО на Съвета от 25 юли 1996 г., както и задълженията и отговорностите на собствениците на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства (ППС) или лицата, които извършват превозите по отношение на издадените разрешения за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС от администрацията, управляваща пътя.

С новите текстове по-ясно са регламентирани етапите, съпътстващи издаването на разрешителното за движение на извънгабаритно и/или тежко ППС, както и съответните отговорности на администрацията, управляваща пътя, лицата, които извършват превозите, и службите за контрол.

Публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнене на Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства е разработен на основание чл. 139 от Закона за движението по пътищата.

Проектът и приложенията към него могат да бъдат намерени в секция "Проекти на нормативни актове" на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха близо 8000 души заради пожари в Калифорния
Евакуираха близо 8000 души заради пожари в Калифорния
Навършват се 117 години от Илинденско-Преображенското въстание
Навършват се 117 години от Илинденско-Преображенското въстание